- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Niko kao Valentina – čelične pesnice Ruskinje iz ukrajinske porodice /video/

© Sputnik / Aleksandr GalьperinValentina Ševčenko
Valentina Ševčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Šampionka UFC u ženskoj konkurenciji Valentina Ševčenko ponovo se okitila titulom prvaka sveta nakon trijumfa nad Brazilkom Tajlom Santos na UFC 275 spektaklu u Singapuru.
Borba je trajala punih pet rundi i završena je pobedom devojke rodom iz Kirgistana odvojenom odlukom sudija. Zahvaljujući ovom trijumfu, Ševčenkova je sedmi put u karijeri odbranila titulu šampiona sveta u ženskoj konkurenciji.
U profesionalnoj karijeri mešovitih borilačkih veština (MMA), Ševčenkova ima 23 pobede i tri poraza. Od 13. decembra 2021. rangirana je kao vodeća dama u UFC.
Brazilski mediji, nezadovoljni zbog poraza Tajle Santos, optužili su Ševčenkovu i sudije za krađu. Ipak, to nije dotaklo aktuelnu UFC šampionku.
„Zasluženo sam slavila, ostavila srce i dušu u oktagonu", rekla je posle borbe Ševčenkova.
Valentina Ševčenko je rođena u Frunceu, Kirgistan, u nekadašnjoj SSSR, a iako je poreklom iz ukrajinske familije, često sebe opisuje kao Ruskinju i ističe da govori ruski jezik.
Njena majka Elena Ševčenko je predsednica Mai Tai saveza Kirgistana i nekadašnja višestruka šampionka u ovoj borilačkoj veštini. Valentinin otac Anatoli Ševčenko služio je u Pacifičkoj floti Sovjetske mornarice tri godine tokom Hladnog rata, a bio je i fudbalski reprezentativac Kirgistana.
Valentina je počela da se bavi borilačkim veštinama jo[ kao petogodišnjakinja, a vrlo brzo počela je da beleži uspehe. Sa 12 godina nokautirala je na kik-boksu deset godina stariju protivnicu, a zbog brzine udaraca dobila je nadimak "metak".
Tokom boravka u Peruu 2007. godine sa svojim trenerom Valentina Ševčenko je postala majstor borilačkih veština, a pride je dobila i tamošnje državljanstvo.
U decembru 2021. Valentina je dobila i titulu počasnog profesora filmske režije u rodnom Kirgistanu gde je ranije diplomirala na Univerzitetu umetnosti. Pored Biškeka u domovini, Ševčenkova veliki deo vremena provodi i u Las Vegasu.
Marija Lasickene, ruska skakačica u vis - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
SPORT
Bah nije imao sluh za rusku šampionku
Svetsko prvenstvo u boksu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SPORT
Himna Rusije za srpske heroje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala