- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta u Crnoj Gori očekuju od novog koordinatora službi bezbjednosti

© Foto : Vlada Crne Gore/Rade KoprivicaRaško Konjević
Raško Konjević - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Postavljanje Raška Konjevića na mjesto koordinatora svih bezbjedonosnih službi u Crnoj Gori nema pokrića u izbornom rezultatu njegove partije, niti ga za to preporučuje njegova stručnost, već se, smatraju sagovornici Sputnjika, prije može reći da je on doveden da ispunjava želje pojedinih centara moći.
Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović kaže za Sputnjik da Konjević nije postavljen, nego instaliran na pomenutu funkciju.

Instaliran a ne postavljen

“Onaj ko ga je postavio, a to možda nije ni premijer ni neko tijelo vlade, očekuju da on bude servilan i poslušan. Dakle, bolje je kazati da je Konjević instaliran, nego izabran, jer njegova uloga će biti takva da ispunjava želje pojedinih centara moći i drži Crnu Goru u fazi marionetske države”, ocjenjuje Božovićeva.
Žalosno je, kaže, da nakon što je srušena vlast 30. avgusta 2020. neko poput Konjevića može biti na bilo kojoj funkciji, a kamoli da kontroliše i rukovodi službama i organima bezbjednosti, posebno ako imamo u vidu da je on imao očajne rezultate kao ministar policije i da su zabilježeni katastrofalni propusti u tom vremenu.
“Kao što je Savo Kentera instaliran za šefa ANB, tako je i Konjević došao u ovu poziciju. Svakako, jasna pozicija antisrbina ga je između ostalog preporučila na ovu funkciju. Nameće se pitanje kako sve ovo dozvoljavaju ostali u vladi, posebno neki koji pričaju o srpstvu kada im je to profitabilno, a dozvolili su da Vlada apsolutno ideološki bude usmjerena po volji Konjevića i Krivokapića”, konstatuje Božovićeva.

Prodaja magle

Analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da Konjevića ne preporučuje izborni rezultat njegove partije, kao ni neka stručnost ili dokazanost u oblasti bezbijednosti.
“Mislim da Konjević neće moći da se nametne u oblasti bezbijednosti kao autoritet, jer je to sektor koji objedinjuje više djelova, službi, sada je sve politički izmiješano, a njegovo postavljenje nema pokriće u izbornom rezultatu i u izbornom procesu. Ovo je po meni još jedna prodaja magle narodu, neće su tu ništa lijepo desiti niti će se unaprijediti bezbjedonosni sektor”, uvjeren je Drecun.
On smatra da postavljenje Konjevića na mjesto koordinatora bezbjedonosnih službi može proizvesti i neke provokacije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali da je to borba za glasove na procrnogorskom bloku i da Konjević, po njemu, nema tu snagu da uđe u klinč sa SPC.
“Mislim da su svi svjesni i da se sjećaju kakav su litije bile narodni odgovor i da niko ne želi da provocira opet tako masovno iskazivanje nezadovoljstva, ali da će biti provokacija, sigurno da hoće”, kaže Drecun.
© Vlada Crne Gore/RK ProductionPrva sednica Veća za nacionalnu bezbednost na kojoj je izabran Konjević
Veće za nacionalnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Prva sednica Veća za nacionalnu bezbednost na kojoj je izabran Konjević

Oteta država

Za kolumnistu Dragana Rosandića postavljanje Konjevića na mjesto koordinatora bezbjedonosnih službi jeste potvrda da se radi o otetoj državi, u kojoj je formirana, kako kaže, okupaciona vlada koja nema uporište u izbornom procesu.
“To je vlada sastavljena u Atlantskom savezu i vlada koja nema uporište u izbornom procesu. Tom vladom dominiraju URA i SDP koji ukupno nemaju pet poslanika. Kako je vlada napravljena u Atlantskom savezu, oni su na ključna mjesta doveli Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, na mjesto ministra spoljnih poslova i odbrane. Njihovim postavljenjem je obesmišljen izborni proces, mi smo došli u situaciju da kako god se izbori završe, vlada se sastavlja u nekim centrima koji kasnije njome i upravljaju“, ističe Rosandić u izjavi za Sputnjik.
On dodaje da mu samo nije jasna uloga SNP-a – „pristali su na okrajke u toj vladi, ministarstvo poljoprivrede, prosvjete, sporta, a ne utiču na kreiranje ni unutrašnje ni spoljne politike”.

Stižu li vunena vremena

Rosandić podsjeća da je Savo Kentera, nekada predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori, sada šef ANB.
“Sve ovo ukazuje da mi ulazimo u jedan period vunenih vremena, kada će ljudi biti praćeni, prisluškivani....Novosklepana parlamentarna većina je suspendovala Ustav, izborni proces, prosto izvela ustavni puč”, upozorava sagovornik.
On primjećuje da je u prethodnoj vladi Zdravku Krivokapiću o glavi radio tada potpredsjednik vlade Dritan Abazović. Sada, kako kaže, Ranko Krivokapić i Raško Konjević daju izjave ne obazirući se na Abazovića i rade mu ono što je on radio Zdravku Krivokapiću.
“Krivokapić daje samostalno izjave o Rusiji, donosi odluku da avion sa Sergejom Lavrovom ne može da preleti teritoriju Crne Gore, a o tome obavještava Abazovića tek kada su mediji digli halabuku. Ja mislim da Konjević i Krivokapić neće raditi ni za Abazovića ni za Đukanovića, već za svoje nalogodavce koji su ih postavili na ta mjesta”, zaključuje Rosandić.
Ni Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, nema optimistične prognoze povodom imenovanja Konjevića. Kako kaže u izjavi za Sputnjik , “postavljanjem osvjedočenog mrzitelja, borca protiv Crkve i javnog Bogoborca, Raška Konjevića, na čelnu poziciju koja objedinjava sve službe bezbijednosti u Crnoj Gori je na žalost svih koji su mislili da Crkva Hristova može malo da predahne, u stvari inovirani početak, podmuklog i prljavog hibridnog rata, obračuna i progona od strane Mila Đukanovića i DPS-a protiv Srpske pravoslavne crkve”.
Kavarić objašnjava da imajući u vidu da je SPC od strane Mila Đukanovića, Ranka Krivokapića, Raška Konjevića i njihovih organizacija, proglašena za glavnog neprijatelja i uzročnika njihovog poraza na poslenjim izborima, može se očekivati da Đukanović u saradnji sa Krivokapićem i Konjevićem ujedini i mobiliše sve službe, saradnike, aktiviste i organe sa samo jednim ciljem – "novog pokušaja udara i slamanja poštovanja, ugleda i kanonskog statusa SPC u Crnoj Gori i osvjete za njihov politički, ali nažalost i moralni i svaki drugi pad i posrnuće”.
Raško Konjević - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
REGION
Raško Konjević izabran za koordinatora svih službi za bezbijednost Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala