- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: London se nije obraćao Moskvi povodom smrtne presude britanskim državljanima u DNR

© Sputnik / Vitaliй BelousovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Predstavnici Velike Britanije nisu se obraćali Rusiji povodom smrtne presude britanskim državljanima u DNR, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Kao prvo - ne, nisu se obraćali. Drugo, treba se obratiti vlastima zemlje čiji je sud izrekao presudu, a to nije Rusija. Ali, naravno, sve će zavisiti od obraćanja iz Londona i siguran sam da će ruska strana biti spremna da ih sasluša“, rekao je Peskov.
Komentarišući izjavu lidera DNR Denisa Pušilina koji je rekao da je neophodno angažovati dodatne savetničke snage, prvenstveno ruske, zbog sve snažnijeg granatiranja Donjecka i drugih gradova DNR, Peskov je rekao da je to pitanje prerogativ Ministarstva odbrane Rusije, jer je to povezano sa nastavkom specijalne vojne operacije.

„Ali ja želim ovde da podsetim na to o čemu je govorio naš predsednik. Glavni i osnovni zadatak specijalne vojne operacije je osiguravanje bezbednosti i zaštita ljudi u LNR i DNR. Vidimo da dolazi do novih apsolutno varvarskih granatiranja civilnih objekata, varvarskih! Poslednjih dana smo bili svedoci intenziviranja granatiranja“, ocenio je Peskov.

Lider DNR Denis Pušilin je ranije rekao da je Kijev prešao sve granice, jer u novim napadima na Donjeck koristi zabranjene metode vođenja rata. Stoga DNR moli Rusiju za „dodatne savezničke snage“ zbog učestalih napada.
Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali su optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti. Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna. Aslin je takođe priznao da je kriv po članu Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“. Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.
Ministar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Presuda stranim plaćenicima doneta u skladu sa zakonima DNR
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala