- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Nemačka nije nacionalizovala „Gasprom Nemačka Gmbh“, jer bi to moglo da razljuti Putina

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Nemački ministar ekonomije Robert Habek zalagao se za potpunu nacionalizaciju bivše nemačke podružnice „Gasproma“ „Gasprom Nemačka Gmbh“, ali je kancelar Olaf Šolc odbio tu ideju, jer je bio zabrinut zbog moguće reakcije ruskog predsednika Vladimira Putina, prenela je agencija „Blumberg“ , pozivajući se na dobro obaveštene izvore.
Prema podacima izvora agencije, koji su želeli da ostanu anonimni, kancelar je bio zabrinut da bi odluka o nacionalizaciji mogla da razljuti Putina i dovede do zaoštravanja situacije povodom izvoza ruskog gasa.
Ranije je PR služba kabineta ministra saopštila da je nemačka Vlada produžila upravljanje nad „Gasprom Nemačka Gmbh“ i obezbedi toj kompaniji kredit u cilju sprečavanja bankrota.
„Gasprom“ je prestao da upravlja kompanijom „Gasprom Nemačka“ krajem marta nakon saopštenja u medijima da su zvaničnici Evropske unije izvršili pretres u kancelarijama odeljenja u Nemačkoj u okviru istrage o ulozi kompanije u rastu cena gasa u Evropi.
Već 4. aprila, nemačke vlasti uspostavile su nad kompanijom „Gasprom Nemačka “ privremenu upravu, a u maju se kompanija našla na spisku recipročnih sankcija, koje je uvela ruska Vlada.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije.
Evropska unija uvela je krajem maja i šesti paket sankcija protiv Rusije koji predviđa postepeno uvođenje embarga na uvoz „crnog zlata“ iz Rusije. Zabrana će se odnositi samo na isporuke morem, a nafta koja se isporučuje naftovodom „Družba“ ne podleže ograničenjima. Šesti paket evropskih sankcija takođe predviđa isključenje „Zberbanke“, „Rosseljhozbanke“ i „Moskovske kreditne banke“ iz SVIFT-a.
Logo kompanije Gasprom Germanija - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Nemačke filijale „Gasproma“ prestale da dobijaju gas iz Rusije
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
Ako Rusija prestane da isporučuje gas Nemačkoj - biće katastrofa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala