- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bajdenov potpis na vanredne mere za Balkan

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden produžio je važenje uredbe o vanrednim merama za Balkan. Inicijalna uredba doneta je 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako navode iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.
Uredba predviđa sankcionisanje bilo koje osobe za koju Ministarstvo finansija, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je "odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu".
Kaznenim merama obuhvaćene su i osobe koje su odgovorne za "ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito".
Kako je saopšteno, ova uredba takođe omogućava da se sankcionišu akteri koji su umešani u "kršenje ili akcije kojim se opstruiše ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa zapadnim Balkanom".
Uredbom je obuhvaćen i Prespanski sporazum iz 2018. godine, kao i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala