- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Slučaj „Nadal“: Šta je „pravno“, a šta „etički“

© AP Photo / Thibault CamusRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Francuski doktor Adrijan Ro, koji se bavi lečenjem fudbalera u tamošnjoj Ligi 1, kritikovao je Rafaela Nadala zbog odluke Španca da igra, na kraju i osvoji, Rolan Garos pod anestezijom stopala. Kaže da je to sa etičkog gledišta prilično upitno.
Iako Francuz ne vidi ništa pogrešno u legalnom i pravnom smislu, ne misli da je etički da Bik sa Majorke uzima anesteziju pred mečeve kako bi ubio bol koju oseća u nozi.
Nadal je posle osvajanja Rolan Garosa rekao da je uzimao lekove kako bi bio u poziciji da se takmiči.

Sa legalne tačke gledišta, Nadal se ne dopinguje. Nije varao ni na koji način, ne postoje pravila koja sprečavaju primanje injekcija anestezije u tenisu", rekao je Ro.

A, onda je nastavio analizu... Sve zato što misli da su injekcije pomogle Nadalu da se oseća bolje fizički, ali i psihički.

Ali, po mom mišljenju, to stvara realan problem. Definicija dopinga je da je to spoljna supstanca koja će vam pomoći da imate bolje performanse, fizičke i mentalne. Zato uspavamo nerv, uspavamo bolnu regiju. Normalna osoba bi verovatno jedva hodala. To mu je sve pomoglo da bude na svom nivou. Bol obično smanjuje performanse, a injekcija mu pomaže da bude efikasniji, tako da imamo resurs koji mu pomaže u performansama kao sportisti. Sa etičkog polja gledišta, sve je to visoko upitno“, konstatovao je Ro.

Inače, čak je i direktor Svetske antidoping agencije, Olivije Nigli, komentarisao ovaj slučaj i odbacio sve optužbe na račun Španca.
„Ako se neki proizvod nalazi na spisku zabranjenih proizvoda, to znači da utiče na performanse, da je loš za zdravlje i da je u suprotnosti sa sportskom etikom. Injekcije anestetika nisu zabranjene i to nije naš previd. Postavilo se pitanje, raspravljalo se o tome, nema ih na spisku jer ne poboljšavaju performanse i u osnovi nisu loše“, tvrdi Nigli.
Nadal je, uzgred rečeno, teniser koji se nalazi među onima koji su bili najmanje podvrgivani antidoping testovima.
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SPORT
Nadal pod lupom – postoji li „tajno oružje“?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala