- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Uslov za Britance: „Ako Rusi budu igrali, vraćamo bodove“

© AP Photo / Alastair GrantRuski teniser Danil Medvedev, Vimbldon prvo kolo
Ruski teniser Danil Medvedev, Vimbldon prvo kolo - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Kako se datum početka Vimbldona prebližava, ATP vrši sve veći pritisak na Britance koji su doneli zabranu učešća ruskih i beloruskih igrača na prestižnom Grend slemu. Andrea Gaudenci, predsedenik ATP-a oglasio se povodom odluke da se svima ukinu bodovi sa Vimbldona i istakao da će je poništiti ukoliko Rusi i Belorusi budu pušteni da igraju.
Odluka Vimbldona da ne dozvoli ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama učešće na tom Grend slemu isprovocirala je ATP čiji je odgovor na nju ugrozio sve ostale igrače.
Najviše će pretpreti Novak Đoković koji će posle oduzimanja bodova sa prošlogodišnjeg Vimbldona koje neće moći da brani pasti na sedmo mesto ATP liste.
Samo pod jednim uslovom srpski as mogao bi da se vrati u borbu za tron, a taj uslov znači da bi Rusi i Belorusi morali da igraju Vimbldon što je zahtev Andree Gaudencija, predsednika Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP).
„Ako Vimbldon povuče odluku o zabrani igranja Rusima i Belorusima, mi ćemo odmah vratiti poene. Ruski i beloruski teniseri su rekli da su spremni da potpišu izjave da niko od njih nije za rat“, istakao je Gaudenci i još jednom dokazao da ne odustaje od ideje da na sve moguće načine promeni odluku Vimbldona.
Na zahtev vlade Velike Britanije prestižni Grend slem objavio je zabranu bez prethodnog konsultovanja sa ostalim organizacijama što Gaudenci posebno zamera.
„Taj razlog se zna - stvar je poštenog odnosa i toga da nema diskriminacije, to je odgovor na unilateralnu odluku Vimbldona koju ne smatramo ispravnom. Takva odluka trebalo je da se donese kolektivno, uz konsultacije svih sedam faktora u tenisu (ATP, VTA, ITF i četiri grend slem turnira). Još jednom se pokazalo da nam je u tenisu potrebno jedinstveno vođstvo“, zaključio je Andrea Gaudenci.
S obzirom da Vimbldon počinje 27. juna, a da se taj datum bliži teško je poverovati da će Britanci promeniti mišljenje.
Sa druge strane, Gaudenci takođe trpi veliki pritisak od mnogih tenisera koji su se pobunili jer će doživeti ogroman pad na ATP listi.
Posle Novaka Đokovića koji je istakao da je trebalo naći kompromisno rešenje, znatno oštrije reagovali su Marton Fučović, mađarski teniser, kao i Mateo Beretini, deseti reket sveta.
Pitanje je ko će prvi popustiti pod pritiskom, a najveće su šanse da zapravo ne odustanu ni Vimbldon ni Gaudenci od odluka zbog kojih će trpeti nedužni.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SPORT
„Medvedev je već legenda!“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SPORT
Novak je prepustio tron Rusu, ali to nije najgora stvar...
Australijski teniser Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
SPORT
„Ja dobijam kazne, a publika mi kaže da sam crna ovca?“ – Kirjos pobesneo zbog rasizma u Nemačkoj
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala