- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Britanski film uzdrmao islamski verski svet /video/

© Foto : screenshot/FilmSelectFilm „The Lady of Heaven“
Film  „The Lady of Heaven“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
Pratite nas
Britanski film „The Lady of Heaven“ (Nebeska gospa) zabranjen je u Maroku nakon što ga je verski savet zemlje optužio za „odvratnu pristrasnost“.
Optužbe dolaze pošto je film, koji govori o Fatimi, ćerki proroka Muhameda, povučen iz bioskopa širom Velike Britanije nakon protesta muslimana koji su tvrdili da je film uvredljiv.
Film je Vrhovni savet Uleme nazvao „nepodnošljivim falsifikovanjem utvrđenih činjenica“ islama. „The Lady of Heaven“ je takođe prokazan u Egiptu, Pakistanu, Iranu i Iraku.
Prema marokanskim državnim medijima, Veće je optužilo filmske stvaraoce da traže „slavu i senzacionalizam“ i „povređuju osećanja muslimana i podstiču versku osetljivost“.
Film počinje invazijom Islamske države na Irak i prikazuje eksplicitno ubistvo džihadista. Zatim nastavlja da dokumentuje život Fatime, ćerke osnivača islama, tokom sedmog veka.
Islamska tradicija zabranjuje direktno prikazivanje religioznih ličnosti, a režiser filma, Eli King, opisuje Fatimu kao bezličnog lika, obavijenog crnim velom.
Malik Šlibak, izvršni producent filma, rekao je da su ga aktivisti nazvali „nevernikom“ a na Tviteru su mu pretili ubistvom.
„Da budem iskren, imao sam pretnje smrću poslednjih pet godina“, rekao je Šlibak.
„Nije to ništa novo, jer sam uključen u ovu vrstu posla gde ovi radikali ne žele da se govori o bilo čemu sa čime se ne slažu. Ne brinem o tome – to su samo prazne pretnje“, ističe Šlibak i nastavlja:
„Ali sada sam imao pretnje na Tviteru, nazivali su me 'nevernikom' a neki su pisali 'ubiću te', i takve vrste stvari“.
Dalje tvrdi da je kontroverza oko filma „The Lady of Heaven“ bila „briljantna“ za film i da je privukla „ogromnu publiku“.
Hoakin Finiks kao Džoker - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
KULTURA
Snima se nastavak „Džokera“ – „Ludilo za dvoje“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala