- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sveti Stefan – nacionalno blago Crne Gore pod katancem

© Sputnik / Boban NovovićPlaže Svetog Stefana
Plaže Svetog Stefana  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Hoteli Sveti Stefan i Miločer ni ove sezone nijesu otvoreni. Na plaže Svetog Stefana mogu svi, ali su neuređene i bez mobilijara. Brojne posjetioce Svetog Stefana na vratima hotela čeka katanac, a kako stvari stoje, tako će i ostati i ovog leta.
Razlog je sudski postupak koji zakupac, kompanija „Adrijatik propertis“, vodi protiv države pred međunarodnim sudom u Londonu. Premijer Dritan Abazović saopštio je u petak novinarima da se Vlada bori da nađe održivu soluciju za Sveti Stefan.

„Najgora opcija je da ostane zatvoren. Sve ostalo treba naći kompromis i sa stanovništvom. To je najveće turističko blago koje Crna Gora ima“, kazao je on novinarima.

Prema njegovim riječima, pokrenuo je priču kako bi nekim modalitetom Sveti Stefan mogao da se vrati u državno vlasništvo i proglasi posebnim dobrom koje ne može da se otuđi i da je to ideja.
Hotel Sveti Stefan je zatvoren od prošle godine, nakon što je građanima prvi put bilo dozvoljeno kupanje na hotelskim plažama. Zakupac je insistirao da one budu rezervisane samo za goste.
© Sputnik / Boban NovovićPlaže Svetog Stefana
Plaže Svetog Stefana  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Plaže Svetog Stefana
Blažo Kažanegra, mještanin Svetog Stefana i jedan od pokretača inicijative da se grad hotel vrati u državno vlasništvo, kaže za Sputnjik da je nedopustivo da privatna kompanija stiče udjele u nacionalnom blagu jedne države kakav je Sveti Stefan.
„Nemamo mi ništa protiv kompanije MK grupa, oni su savjesni kupci akcija i nisu oni krivi što im je država omogućila da protivzakonito trguju nacionalnim blagom koje je zaštićeno kao ‘kulturno dobro od nacionalnog značaja‘. Oni su dobrodošli u Crnu Goru i opštinu Budva da investiraju, i više od toga, ali ovdje se radi o veoma osjetljivim stvarima. Ovdje se radi o istoriji, o gradu Svetom Stefanu koji je postojao prije nego što su Evropljani otkrili Ameriku. Sveti Stefan je duša i istorija Paštrovića, danas nacionalni simbol Crne Gore koji se nalazi na svakoj razglednici. I druge bivše socijalističke ekonomije su imale problema sa privatizacijom državnih resursa ali nijedna nije tako klonula kao Crna Gora koja je dozvolila da se Sveti Stefan privatizuje u velikom dijelu. Zamislite da je neko u Srbiji privatizovao Kalemegdan, Palićko jezero, kneževske i kraljevske dvorce ili u Rusiji Kremlj, Peterhof, Ermitaž ili slično. To je nezamislivo i nedopustivo, jer su se znale granice takve privatizacije. E kod nas se nešto tako desilo – privatizovani su Sveti Stefan i Miločer”, kaže Kažanegra za Sputnjik.

Ni Paštrovići ne smiju u grad svojih predaka

On ukazuje i na problem pristupa Svetom Stefanu.
„Ne samo što građani Crne Gore ne smiju da posjete svoje nacionalno blago, već i Paštrovići čiji su preci gradili Sveti Stefan, ne smiju danas da uđu u grad svojih predaka, osim nekoliko puta godišnje po sat i po vremena kad je služba u crkvi. To je ozbiljna povreda osnovnih ljudskih prava, i to je možda jedinstveni slučaj u svijetu. Sveti Stefan mora biti otvoren za sve ljude makar nekoliko sati dnevno. Tamo mora da se vrati život. Svako ko dođe u Crnu Goru treba da ima pravo i mogućnost da posjeti Sveti Stefan, makar na kratko. U suprotnom, Sveti Stefan treba skloniti sa turističkih brošura i kataloga o Crnoj Gori da se ne bi obmanjivali turisti. Ukoliko ove godine ne bude radio Sveti Stefan, neka ga barem otvore za dnevne posjete uz ulaznicu od 5-10 eura i sigurno će hiljade turista ulaziti u grad-hotel svakog dana, dok troškovi neće biti veliki”, smatra Kažanegra.
Izjava premijera Abazovica ohrabruje i djeluje da premijer ima dobru i iskrenu zelju da uradi nesto, ističe sagovornik Sputnjika.
„Takođe, važno je istaći da je i ministar Jakov Milatović imao dobru volju da uradi nešto po pitanju vraćanja Svetog Stefana, ali nažalost nije se puno toga konkretizovalo, mada je postavljena dobra teorijska osnova za akciju. Sada želja za rešavanjem problema dolazi sa adrese premijera, što je dobar znak, i nadamo se da će sa te pozicije biti lakše postići konkretne rezultate jer se lakše mogu preodoljeti razne prepreke”, navodi Kažanegra.
© Sputnik / Boban NovovićPlaže Svetog Stefana
Plaže Svetog Stefana  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Plaže Svetog Stefana

Plaže neuređene, bez mobilijara

Elitne plaže poput Kraljičine, Kraljeve i Svetostefanovske danas su neuređene, bez mobilijara i otvorene za sve posjetioce. Iz Morskog dobra zato nemaju više strpljenja za kompaniju "Adriatic Propertis".
„Ukoliko ne dođe do dogovora narednih 10 dana zahtijevaćemo od resornog ministarstva dozvolu da raskinemo ugovor o zakupu u zoni morskog dobra. Ta kupališta ni dan danas nijesu uređena i treba zahtijevati da tim kupalištima u sezoni 2022. upravljamo mi“, kazao je medijima Mladen Mikijelj direktor Morskog dobra.
Iz kompanije „Adrijatik propertis” saopštavaju da zbog povjerljivosti sudskog postupka koji se vodi u Londonu ne smiju davati nikakve komentare.

Zaustavljena prodaja akcija

Inače, Komisija za tržište kapitala donijela je rješenja o obustavi trgovanja akcijama kompanije Sveti Stefan hoteli i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, koja će trajati do okončanja okončanja javne ponude za preuzimanje.
Kako se navodi u obavještenju na sajtu Montenegroberze, Komisija za tržište kapitala donijela je rješenja o odobrenju obavezne javne ponude za preuzimanje tih akcionarskog društva.
Sveti Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
EKONOMIJA
Da li će Sveti Stefan biti otvoren ovog ljeta, oglasio se zakupac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala