- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li će Sveti Stefan biti otvoren ovog ljeta, oglasio se zakupac

CC0 / Pixabay / Sveti Stefan
Sveti Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Međunarodni Arbitražni sud u Londonu nije donio odluku da „Adrijatik Propertis“, zakupac Svetog Stefana, mora da otvori hotele za sezonu 2022.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iz kompanije, koja gazduje ljetovalištem Sveti Stefan i vilom „Miločer“, saopšteno je i da londonski sud nije donio ni odluku kojom se „Adrijatiku“ zabranjuje da ograniči pristup kroz Miločerski park, objavljeno je na portalu Investitor.me.
Iz „Adrijatika“ ističu da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović prekršio uslove povjerljivosti arbitraže tako što je, kako tvrde, na Tviteru širio dezinformacije o prirodi privremene mjere koju je odobrio Arbitražni sud u Londonu.
„Milatović lažno tvrdi da je LCIA izdala zabranu postavljanja privremenih objekata koji onemogućavaju slobodan prolaz kroz Miločer park i da je to dokaz ispravnosti stava Vlade. Ova izjava je potpuno netačna, jer LCIA nije izdala takvu zabranu“, navodi se u reagovanju.
Ministar Milatović je, podsjećanja radi, ranije kazao da je Arbitražni sud u Londonu već izdao zabranu postavljanja privremenih objekata kojima se onemogućava slobodan prolaz kroz Miločerski park, dodajući istovremeno da se raduje otvaranju hotela „Sveti Stefan“.
Iz kompanije su kritikovali takav stav Milatovića.
„Istina je, a to zna i ministar, da LCIA nije donio odluku da „Adrijatik“ mora da otvori hotele za ovu sezonu. Takođe da LCIA nije donio odluku kojom se „Adrijatiku“ zabranjuje da ograniči pristup kroz Miločerski park. Naprotiv, LCIA je jednostavno notirala da su „Hoteli Sveti Stefan“ zatražili kao trenutnu privremenu mjeru da kapija bude privremeno otvorena samo dok LCIA ne donese odluku nakon razmatranja relevantnih činjenica i pravnih podnesaka svih stranaka na ročištu u aprilu“, navodi se u saopštenju.
LCIA je, kako su objasnili, jasno stavila do znanja da u vrijeme donošenja trenutne privremene mjere nije uzela u obzir relevantne činjenice i pravne podneske svih strana.
„To što je ministar ovakvo pogrešno predstavio ovaj administrativni korak i način na koji ga je iskoristio, predstavlja čin očaja. Važno je napomenuti da je trenutna privremena mjera LCIA-a potpuno i jasno stavila do znanja da ona „ne izražava nikakav stav, niti tumačenje lokalne privremene mjere“ sudije Blaže Jovanića i stoga se LCIA ni na koji način ne bavi lokalnom privremenom mjerom“, kazali su iz „Adriatik Propertisa“.
Odluka LCIA je, kako su naveli, bila jednostavno administrativna mjera za očuvanje statusa kvo, sve dok LCIA ne bude mogla da donese odluku nakon razmatranja relevantnih činjenica i pravnih podnesaka svih strana.
„Ova administrativna odluka je u direktnoj suprotnosti sa lokalnom privremenom mjerom, u kojoj je Privredni sud Crne Gore saslušao argumente i pregledao detaljne podneske stranaka prije nego što je donio odluku u korist „Adrijatika“. Šokantno je, ali nije iznenađujuće, da je gospodin Milatović namjerno iskoristio trenutnu privremenu mjeru LCIA-e da obmane crnogorsku javnost izjavom da je odluka sudije predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića nevažeća i korumpirana“, dodaje se u saopštenju.
U toj kompaniji smatraju da nečuveno ponašanje ministra samo svedoči o njegovom potpunom nepoštovanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.
„Izjave ministra štete i ekonomskom razvoju Crne Gore narušavajući reputaciju Crne Gore kao mjesta za poslovanje stranih investitora. Privatnost pješačke staze koja vodi do Kraljičine plaže je stvar o kojoj se piše već više od decenije, a pravo „Adrijatika“ da joj ograniči pristup je sadržan u ugovorima o zakupu hotela. „Adrijatik“ je uvjeren da će, nakon što LCIA sasluša sve dokaze i pregleda pravne podneske svih strana u aprilu presuditi u korist „Adriatika“, na isti način kao što je to i Privredni sud Crne Gore uradio“, rekli su iz te kompanije.
Iz „Adriatik Propertisa“ su kazali da, iako lažno predstavljene kao pobjede, „ove pravne igre Ministarstva ekonomskog razvoja pod gospodinom Milatovićem nemaju nikakvog uticaja na ishod arbitraže“.
„Nažalost, jedino što će gospodin Milatović postići je da ekstremno oteža otvaranje „Amana Sveti Stefan“ za ovu sezonu. Iz toga se zaključuje da gospodin Milatović ima sasvim drugačiju viziju od „Adrijatika“ o razvoju Crne Gore i Svetog Stefana kao turističkih destinacija. Dok je „Adrijatik“ posvećen Crnoj Gori i privlačenju visoko platežnih gostiju, gospodin Milatović vjeruje u političke i pravne igre koje štete crnogorskoj privredi i turizmu“, zaključuje se u saopštenju.
Sveti Stefan - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
EKONOMIJA
Zakupac „Svetog Stefana“ grca u gubicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala