- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Raspali se Sajmon i Garfankel, Lenon i Mekartni i Jugoslavija, a Vlada i Bajka još hodaju po žici

© SputnikVlada i Bajka
Vlada i Bajka - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
„Hodač po žici“ je ime novog CD legendarnog muzičkog dvojca Vlade i Bajke koji se u izdanju PGP RTS nedavno pojavio ravno posle četvrt veka.
Bilo je potrebno dve i po decenije da album sa 11 balada sazri i da se, u prepoznatljivom muzičkom stilu, pojavi pred publikom. Vladimir Marković i Dragutin Balaban, nekada članovi hora „Branko Krsmanović“ koji su prvi nastup imali davne 1968. godine, kažu za Sputnjik da su — iako je poluvekovno muzičko iskustvo i te kako obavezujuće — albumom „Hodač po žici“ zadovoljni.

„Hodač po žici“ nastajao četvrt veka

„Vrlo smo zadovoljni onim što smo napravili. Ovih novih 11 pesama je nešto o čemu smo razmišljali u ovo dugo vreme dok smo diskografski ćutali. Mi smo i u ovih četvrt veka nastupali, držali koncerte, ali smo diskografski bili u pauzi posle jako lepo primljenog albuma ‘Ja nisam ja’ koji je imao i bonus pesmu ‘Beograd’. Mislili smo da će nas to održavati medijski u životu, ali to nije bio slučaj. U međuvremenu smo napravili nekoliko vrlo lepih koncerata. Jedan od njih je ‘Sve naše godine’ kojim smo obeležili 45 godina rada. Nedavno smo i povodom pojavljivanja albuma ‘Hodač po žici’ održali promotivni koncert“, kaže Vladimir Marković.
Dragutin Balaban Bajka dodaje da muzičari imaju neku posebnu infantilnost, nešto detinje u sebi, radoznalost, i da je to osnova svakog umetničkog rada.
„Stalno nešto čačkaš. Nas dvojica kada se nađemo u društvu naših ‘ozbiljnih’ prijatelja koji su naši vršnjaci, ispadnemo kao neki klinci koji njih ništa ne razumeju. Zato što mi stalno živimo život sa osmehom ili sa setom, ali ga nekako drugačije sagledavamo“.

Jugoslavija se raspala, mi nismo

Sa osmehom i šalom govore i o svom poluvekovnom muzičkom trajanju.
„Negde sam u šali rekao — raspali su se i Sajmon i Garfankel i trio Piter, Poli, Meri i Lenon i Mekartni, raspala se i velika država Jugoslavija u kojoj smo rođeni, ali nas dvojica nismo. Imamo odgovornost malo veću sami prema sebi i prema svojoj umetnosti“, objašnjava Vlada.
Žica po kojoj hodaju odraz je svega važnog u trajanju ovog dvočlanog benda: ona je i gitarska žica po kojoj se svirajući hoda, ali ona simbolizuje i ceo život koji je neka vrsta hodanja po žici... Vlada i Bajka veruju da će publika njihov novi album tako i razumeti.

Celo čovečanstvo se trudi da održi ravnotežu

„Mislili smo da će publika upravo tako shvatiti tu žicu. Svaki čovek, svako živo biće koje se rodi, od prvog trenutka kreće da hoda po žici. A kako će je proći — to se zove sudbina ili božja promisao. Celo čovečanstvo samim svojim postankom počinje da hoda po jednoj nepoznatoj žici i trudi se da održi ravnotežu“, kaže Bajka i dodaje da vreme u kojem živimo zahteva posebnu veštinu:
„Okolnosti u kojima živimo zahtevaju stvarno hodanje po žici. Moraš dobro da gledaš ispred sebe da bi održao ravnotežu, da bi se održao u životu, u normali.“
Ovi sedokosi „hodači“ kažu da ih duga pauza nije omela da svakodnevno posmatraju život oko sebe, ali i da ga žive svakog dana.
„Osluškujemo ljude, ceo život se provede u razgovorima sa ljudima i negde se iz svega toga ‘zakači’ neka priča. Tekstovi naših pesama su istiniti, baziraju se na našem ličnom iskustvu, na onom što smo proživeli i doživeli, ali i na pričama nekih drugih ljudi, koji ni ne znaju da smo ih ‘zloupotrebili’ opevajući neke njihove životne priče“, otkriva Dragutin Balaban Bajka.
O odsustvu predrasuda kada je o žanrovima reč, možda najbolje svedoči pesma „Zađi, zađi“, u kojoj se u sasvim novom aranžmanu čuju na srpski prevedeni stihovi čuvene pesme „Zajdi, zajdi“. Vlada Marković objašnjava da to nije bio iskorak u muziku već — u tekst.

„Zađi, zađi“ nova muzika na poznati tekst

„Muziku sam napravio potpuno nezavisno od bilo kakvog teksta. Jednog dana kada sam pevao tu temu, iz mene je samo izletelo: ‘Zajdi, zađi’. I što sam išao dalje shvatio sam da se sa malo prilagođavanja taj tekst uklapao. Prvobitno je taj prvi stih bio na makedonskom, ostalo je sve bilo na srpskom. Posle smo to izbacili da ne bismo imali problema sa autorskim pravima. To je jedna potpuno originalna muzika na poznat tekst. I ispalo je dobro. Pozvao sam Vasila Hadžimanova, muzičara kojeg nas dvojica izuzetno poštujemo i pitao ga šta misli da na moju muziku ide ovaj tekst. Odgovorio je da je to — fenomenalno i odsvirao klavirske deonice u pesmi“.
Da je fraza „sve pesme su kao naša deca“ istinita, potvrđuje Bajka koji dodaje da se ona odnosi ne samo na nove već na sve pesme koje su u ovih pola veka stvorili.
„Sve pesme i sa ovog albuma, i sa naših ranijih albuma, zaista su — naša deca. Pored dece koju imamo u našim životima, ovo su naša muzička deca. Imamo apsolutno ličan stav prema svemu onome što radimo“.
Bajka dodaje da je tajna dugog trajanja verovatno i u tome što su on i Vlada uvek bili otvoreni za različite vrste muzike — od klasične do zabavne.
„Celog života se bavimo paralelno i ozbiljnom, klasičnom muzikom i zabavnom. Imali smo priliku da učimo od velikih majstora u svom profesionalnom angažmanu i životu. Nije čudo da iz naše naklonosti i bavljenja i klasičnom muzikom, naš pravac bude određen na neki drugi način i da bude van trendova. Počeli smo u momentu kada je akustična muzika bila na svom vrhuncu, koji je obeležio onaj divan veliki svetski pokret, poslednji romantični pokret ‘Deca cveća’, studentski nemiri '68, ‘Kosa’... To vreme je pogodovalo da ljudi koji imaju šta da kažu učine to na originalan i hrabar način, bez obzira na svetske trendove“.

Mnogi misle da smo braća

Pola veka Vladinog i Bajkinog muzičkog trajanja nije obeležila samo muzika. Ne bez ponosa kažu da je očuvano i jedno prijateljstvo započeto u vreme prve mladosti u Zemunu i da ono traje i danas.
„Mnogi misle da smo mi braća. Velika je veština biti prijatelj 60 godina i to sačuvati. A kad je o muzici, pa i o životu reč, mi još uvek prelazimo onu žicu. I nadamo se da će biti dovoljno dugačka da još ponešto kažemo“.
Rade Šerbedžija - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
KULTURA
Rade Šerbedžija otkrio čime bi više voleo da se bavi i šta će pevati na beogradskom koncertu /foto/
Naslovnica knjige Kako (ni)je propao rokenrol - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
KULTURA
Nekada su kvarili omladinu, a danas je biti roker čast koja se teško stiče
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala