- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin čestitao građanima Dan Rusije: Petar Veliki je pretvorio našu zemlju u veliku državu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Reforme koje je sproveo ruski imperator Petar Veliki bile su osnov za razvoj Rusije i pretvorile su zemlju u jednu od najvećih država na svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
On je na ceremoniji uručivanja državnih priznanja u Kremlju, koja se održava povodom Dana Rusije, kazao da se ove godine obeležava i 350 godina od rođenja Petra Velikog.

„Sa punim pravom ga zovu veliki reformator, uspeo je da sprovede ogromne promene praktično u svim sferama života. Pre svega u državnoj upravi, ekonomskom razvoju, stvaranju moćnih i nepobedivih armija i flota. Za to vreme je napravljen i ogroman napredak u obrazovanju, prosveti, zdravstvu i kulturi“, kazao je Putin.

Kako je rekao, o Petru Velikom i dalje se spori, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila.
„Danas mu mi odajemo priznanje jer je bio neverovatna ličnost, jer je sprovodio sve što je zamislio dosledno i uporno“, dodao je Putin.
Takođe je kazao i da veza između umetnosti i proizvodnje, nauke i brige o ljudima to što ruski narod čini jedinstvenim, moćnim i nepobedivim.
Osvrnuo se i na svoje pretke rekavši da su oni bili prvenstveno seljaci, a potom i radnici.
„Ustanovljeno je u crkvenim spisima da su moji preci bili obični seljaci, a posle toga i obični radnici. Da, meni je velika čast da prisustvujem današnjoj ceremoniji“, zaključio je ruski predsednik.
Dan Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
RUSIJA
Obeležava se Dan Rusije: Moskva podsetila Zapad – kako su se završavali pokušaji širenja na Istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala