- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Obeležava se Dan Rusije: Moskva podsetila Zapad – kako su se završavali pokušaji širenja na Istok

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaDan Rusije
Dan Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo je sunarodnicima Dan Rusije „istorijskom“ fotografijom koja nagoveštava ishod bilo kakvog „širenja na Istok“.
„Uljudno smo ih molili da se ne šire na Istok. Srećan Dan Rusije“, piše u opisu fotografije, objavljene na Telegramu.

Na slici su prikazani vojni šlemovi neprijatelja ruske države koji su pretrpeli poraze u različitim epohama: šlem tevtonskih vitezova koje je Aleksandar Nevski porazio na Čudskom jezeru 1242. godine, šlem poljskih intervencionista koje su iz Moskve proterali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim 1612., šlem Napoleona koga je ruska carska vojska proterala iz Rusije 1812. godine i šlem vojnika Vermahta koje je Crvena armija porazila 1945. godine. Na poslednjem, petom mestu ostavljen je prazan kvadrat.

Putin čestitao Rusima: Danas je važno da budemo ujedinjeni

Na ceremoniji dodele državnih nagrada „Heroj rada“ u Kremlju, praznik je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Danas smo posebno svesni toga koliko je važno za otadžbinu, za naše društvo, narod da budemo ujedinjeni. Takvo jedinstvo, privrženost otadžbini, odgovornost za nju zaveštali su nam naši preci. Znamo kakvu veliku snagu imaju te vekovne tradicije, moralne vrednosti, duhovni temelji. Oni su nastajali i jačali su tokom hiljadugodišnje istorije Rusije i danas objedinjuju naš multinacionalni narod za koji su oduvek iskrena, duboka osećanja patriotizma bila i ostala svetinja“, rekao je Putin.

Lukašenko čestitao Putinu

Čestitku ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom nacionalnog praznika uputio je, između ostalih, i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.
„U komplikovanim geopolitičkim uslovima Rusija samouvereno štiti svoje nacionalne interese, uspešno realizuje planove za obezbeđivanje dinamičnog društveno-ekonomskog razvoja“, poručio je Lukašenko.
Kako je dodao, „patriotizam i jedinstvo građana, podrška i visok nivo poverenja u politiku koju vodi rukovodstvo zemlje su dostojan odgovor na neprijateljske postupke koji se preduzimaju protiv Rusije“.
„Ne sumnjam da će Rusi, kao što se to mnogo puta desilo u istoriji, nepokolebljivo prevazići sve poteškoće i izazove“, ističe Lukašenko, navodeći da saveznički odnosi Moskve i Minska u potpunosti odgovaraju interesima bratskih naroda obe zemlje.
Beloruski lider je poželeo Putinu dobro zdravlje, dobro i blagostanje, a narodu Rusije – mir i slogu.
Nacionalni dan Rusije obeležava se 12. juna u sećanje kada je na taj dan 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.
„Rusijo, volimo te!“: Spektakl na nebu u čast Dana Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
„Rusijo, volimo te!“: Spektakl na nebu u čast Dana Rusije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala