- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oružje namenjeno Ukrajini lako može da se „omakne“ i završi na Balkanu

Oružje ukrajinske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
Oružje koje Zapada šalje Ukrajini, lako može da završi na drugim potencijalnim kriznim područjima. Nije problem da se iz američke baze u Nemačkoj deo oružja za Ukrajinu preusmeri za njihove snage na Kosovu, u Albaniji ili BiH, jer transporti NATO mogu da transportuju oružje i opremu bilo gde bez posebnih dozvola, kaže general - major Mitar Kovač.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a da je deo oružja iz Ukrajine već prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na tzv. Kosovo.

Oružje za Ukrajinu lako može da ode za Balkan

Kako i na koji način oružje iz Ukrajine stiže na Balkan i koliku opasnost to nosi sa sobom?
Nova puška Zastava 6,5 mm koju je dobila Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2020
Amerika nam objašnjava da je dovoljno da imamo luk i strelu, a ceo region kupuje oružje /video/
Profesor dr Mitar Kovač, general –major u penziji, objašnjava da deo oružje koje se iz svih pravaca upućuje na prostor Ukrajine, od pešadijskog naoružanja pa do najsložnijih sistema, evidentano završi i na drugim potencijalnim kriznim područjima. Evo i kako.
„Kvote koje odobre određene države odlaze u logističke baze odakle se organizuju transporti. Nije, dakle, nikakav problem da se iz, recimo, američke baze u Nemačkoj deo tog oružja preusmeri za Ukrajinu, a da se neki procenat odvoji i za njihove snage koje su na Kosovu, u Albaniji ili u baze na prostoru BiH,“ objašnjava Kovač.
Sa tih mesta se, dodaje Kovač, lako može i, na žalost, prikriveno uz određenu korupciju i kriminal, jer to je razduženo oružje određene države namenjeno za Ukrajinu, da se nađe u vlasništvu i posedu pomenutih država i takozvanih država.
„Dakle, to je zaobilazan put gde se deo kvota oružja namenjenih Ukrajini iz NATO baza pre svega britanskih i američkih plasira u region gde oni smatraju da mogu ponovo da izazovu krizu i vode je prema njima znanim scenarijima, ako za tim bude potrebe,“ objašnjava Kovač.

NATO transporti su zaštićeni zakonom

To je, kako kaže, problem koji se medijski ne razjašnjava i ljudima ostaje nejasno kako iz Ukrajine oružje koje mora da pređe par granica stiže na ovaj prostor.
„Konvoji NATO pakta su zaštićeni jer je takvo zakonodavstvo i ni mi nemamo pravi uvid s kojom potrebom i gde transportuju oružje i jedinice, već samo možemo da dajemo neposredno policijsko obezbeđenje za transport. Da li baš to oružje ide na Kosmet i da li će biti predato takozvanoj budućoj vojsci Kosova ili će završiti u NATO bazama u okviru Kfora, to ne možemo da utvrdimo,“ kaže naš sagovornik.
Drugim rečima, dodaje on, njima su transporti slobodni i oni su pritiskom na države članice NATO i one države koje su u Partnerstvu za mir izgradili takvu zakonodavnu regulativu da mogu slobodno logistički da transportuju oružje i opremu u bilo kom pravcu bez posebnih dozvola.
Američki vojnici na vojnoj vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Rusija: Slanje NATO naoružanja Moldaviji neće ojačati njenu odbrambenu moć
„Sitnije pešadijsko oružje, kao što su snajperi i slično mogu biti predmet kriminala različitih ljudi u tim NATO strukturama koji se bave logistikom, dok bi teži sistemi poput transportera ili minobacača većinom išli uz znanje vodećih država koje projektuju krize. Znači ta tzv. prodaja ili besplatno davanje pod plaštom troškova za Ukrajinu odvijali bi se uz saglasnost vlasti određene države,“ objašnjava Kovač.

Opasnost koja može da ugrozi Balkan

Koja će to država biti, Albanija, BiH ili lažna država Kosovo to nije bitno, a sigurno je, dodaje on, da je jedan deo trgovine tim oružjem u sferi kriminala odnosno mimo svih zakona što je posebno opasno jer sasvim sigurno može da završi u pogrešnim rukama.
Kovač podseća da je to oružje koje je u državama davaocima već rasknjiženo, dakle, ne postoji više na njihovim spiskovima, već na spiskovima primaoca, odnosno Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala