Amerika nam objašnjava da je dovoljno da imamo luk i strelu, a ceo region kupuje oružje /video/

© Foto : Ministarstvo odbrane SrbijeNova puška Zastava 6,5 mm koju je dobila Vojska Srbije
Nova puška Zastava 6,5 mm koju je dobila Vojska Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niz zemalja regiona uključujući Srbiju nedavno su nabavile nove tipove oružja, a pojačanje u naoružanju dobila je i Priština. Naoružavanje regiona je saobrazno vremenu u kom živimo jer je poredak koji su SAD napravile na Balkanu neodrživ, ocenjuje sociolog dr Slobodan Reljić, koji oružje poredi sa bravom u kući — bez toga, ne možete da se zaštitite.

Amerika je, kaže Reljić, u jednom momentu imala vojni budžet kao sve zemlje sveta, a nama je objašnjavala da nam je dovoljno da imamo luk i strelu.

Region se utrkuje u kupovini oružja

Reljić je uveren da nema paradoksa u tome što se države Balkana utrkuju u naoružavanju iako eventualnu odluku o primeni tog oružja ne bi mogle da donesu mimo volje velikih sila. Svi se naoružavaju u svetu, svetski kapitalistički sistem ulazi u dramatičnu krizu u kojoj dolazi do preraspodele, a onaj ko misli da nenaoružan može da učestvuje u događajima koji slede, prema njegovim rečima, ne poznaje istorijske tokove.

„Kineski mudrac Sun Cu davno je rekao da ako se ne naoružavamo mi svoje neprijatelje izazivamo da krenu u rat sa nama. Priča koju je lansirala Amerika da je 21. vek — vek mira su propagandne fraze”, konstatuje Reljić u razgovoru za Sputnjik.

On dodaje da oružje svakako ništa ne garantuje, ali da ako ga neka zemlja nema onda nema nikakvu šansu da zaštiti svoj nacionalni interes.

„Ne treba očekivati da će nekakva velika sila da zalegne za vas, a ako i zalegne to je samo ako je to u njenom interesu. Svaki narod mora da bude spreman da sebe zaštiti u najvećoj meri. Ukoliko niste spremni da se borite nemate nikakvu šansu da opstanete. U BiH je vojska Republike Srpske držala 70 i nešto odsto teritorije, pa kad je došlo vreme da se dogovara dobila je 49 odsto. Da je imala 20 odsto, ne bi dobila ništa“, obrazlaže svoju tezu sociolog i novinar Reljić.

Srbija modernizuje vojsku, ali to nije dovoljno

Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i general-major u penziji, u tom svetlu pozdravlja odluku aktuelne vlasti Srbije da ojača i modernizuje oružane snage.

Naime, pored modernizacije aviona mig 29, pojačanja u oklopnim vozilima, Vojska Srbije je dobila i modularne puške, kineske dronove, a izdvojen je i novac za nabavku francuskih PVO sistema Mistral i kineskog sistema FK-3.

Kineski protivvazdušni raketni sistemi  HQ-22 na vojnoj paradi u Pekingu - Sputnik Srbija
Spoj ruskog S300 i američkog „Patriota“: Srbiju ojačava moćni PVO sistem koji stiže iz Kine

„Moramo poći od činjenice da dugo nije ulagano u vojsku i da je sazrelo vreme i moranje. Bili smo na ivici da gasimo lovačku avijaciju, pa su nam Rusi pomogli da je sačuvamo. Kakva je situacija bila, morali bismo da prepustimo nebo drugima. Ovo drugo oružje je izvesna zamena za prestarele sisteme i jeste veliki pomak u opremanju vojske. Ali to sve nije dovoljno u smislu jačanja odbrambenih sposobnosti. Nije dovoljno kupiti oružje, treba učiniti zadovoljnim ljude, a trebalo bi i ponovo uvesti služenje vojnog roka. Nema nijedne vojno neutralne države a da nema služenje vojnog roka“, navodi Kovač, uz ocenu da Srbija treba što pre da uvede obavezno služenje vojnog roka i nastavi opremanje vojske jer samo tako može garantovati bezbednosti Srbije, opstanak KiM u okvirima Srbije i bezbednost Republike Srpske.

Ruski sistem bolji od kineskog

Kad je reč o kineskom sistemu FK-3, general smatra da je bilo bolje nabaviti ruske sisteme S-300 ili S-400.

„Kineski sistem je kopija, a svaka kopija je lošija od originala. FK sistem po pouzdanosti, neispitanosti u borbenoj upotrebi ne može se porediti ni sa s-300, ni sa s-400. Ruski sistem jeste skuplji, ali mi nismo dobili ekonomsku cenu ni za modernizaciju migova“, primećuje naš sagovornik.

Prema mišljenju Reljića, razlog što Srbija kupuje oružje sa različitih strana je da ne bi zavisila samo od jednog isporučioca, a ističe da je ključno imati svoju politiku i svoju vojsku.

„Verovatno bi bilo logičnije da zemlja koja ima ovo iskustvo sa Zapadom kupuje od njih samo što mora. Ako naoružavaju Kosovo, šta onda od njih da očekujete. Jasno je da se oni profilišu kao neko ko je za drugu stranu. Doduše, oni su u pravu kad nas ne podržavaju jer to što njima treba ovde ne može da se poveže sa nama. A treba im potpuna dominacija i državice koje ne mogu ni u čemu da im se suprotstave“, rezonuje Reljić.

Kovač smatra da Srbija ne treba da ćuti na naoružavanje kosovskih Albanaca jer oni time stiču još jedan prerogativ državnosti.

Kosovska vojska - Sputnik Srbija
Tajno naoružavanje Kosova u toku pregovora — jasna poruka celom svetu

Komentarišući ponašanje Amerike na Balkanu, Kovač konstatuje da je ta zemlja pre dvadesetak godina bez ikakve ograde i obzira rušila srpske interese, a sada kandidat za američkog ambasadora u Berlinu Daglas Mekgregor, inače i sam nekadašnji učesnik NATO bombardovanja SR Jugoslavije, otvoreno kaže da je Kosovo mafijaško društvo koje ne može imati atribute države, da je tu dosta uključen i islamizam i da su pogrešili što su stali na stranu struje koja je u samom izvoru bila teroristička.

Pre 20 godina Amerika je bila 10 puta jača, a sada šalje kao posrednike u dijalogu Beograda i Prištine dvojicu koji među sobom ne govore, dodaje Reljić, imajući u vidu Ričarda Grenela i Metjua Palmera. On istovremeno tu vidi još jedan argument za to da ne treba odustati od toga da se Kosmet sačuva u okviru Srbije.

„Kosovo ne može da bude predmet razgovora. Kosovo nama nije samo teritorija. Mi smo narod slovenski i pravoslavan. Naše pravoslavlje je svetosavsko i imamo kosovski zavet. Ako se toga odreknemo bićemo samo gomila nekih tamo ljudi“, poručuje naš sagovornik.

General Kovač deli sličan stav, uz opasku da KiM nije samo pitanje Srbije nego i Crne Gore, i Republike Srpske, i svih Srba gde god da žive.

„Ne sme se poći od toga da će se rešavanjem KiM nama otvoriti vrata za prosperitet. Ne, otvoriće nam se vrata za sunovrat i rizikujemo mogućnost građanskog rata. Srpski narod je u dva svetska rata dao dva i po miliona svoje demografske supstance i uvek na strani pobednika. Zar neko ima prava da jedinoj državi posle drugog svetskog rata menja granice a to je Srbija. Svako političko rešenje je moguće unutar Srbije, svako drugo pitanje u smislu spoljnih granica Srbije izazvaće nesagledive posledice, i nacionalne, i regionalne“, naglašava Kovač.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala