- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta krije misterija bitke iz 16. veka | Moja Rusija

Moja Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
Pratite nas
U novoj epizodi „Moje Rusije“ vodimo vas na bojno polje Sudbišenske bitke, koja je vekovima je bila misterija za istoričare i uopšte rusku javnost, ali su prošle godine arheolozi i ronioci kluba “Divo” u ruskoj Orlovskoj oblasti, u okolini sela Sudbiši, otkrili mesto te bitke.
Bitka, koja se odigrala krajem juna 1555. godine između krimske horde predvođene kanom Devletom Prvim Gerejem i ruske vojske, koju je predvodio vojvoda Ivan Šeremetjev, možda se ne ubraja u poznate prekretnice ruske istorije, ali zauzima značajno mesto u istoriji odnosa Moskve i Krimskog hanstva za vreme vladavine Ivana Groznog.
Saznaćete kako je ruska vojska porazila šest puta brojniju tatarsku vojsku i šta su sve ruski ronioci i arheolozi pronašli na bojnom polju.
Otkrićete i čime se sve slavi ovaj kraj Rusije i šta je to „kupelj“ u ruskoj tradiciji. Čućete priču o Klaudiji Novikovoj, neverovatnoj ženi koja je u jednom seocetu Orlovske oblasti obnovila crkvu i svoj živt posvetila Bogu nakon smrti dvadesetsedmogodišnje ćerke.
Videćete jedno od omiljenih mesta turista u ovom delu Rusije - Mansurovski park, zasađen početkom 19. veka i saznati kome u selu Sudbiši nazdravljaju Rusi.
Čućete priču o roniocima orlovskog kluba „Divo“, jednog je od najpoznatijih u Rusiji, koji su zaranjali u mračne dubine jezera, reka, mora i okeana, od Barencovog mora do Indijskog i Atlantskog okeana.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u emisiji „Moja Rusija“ vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije.
Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala