- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Potez očajnika: Novi plan Brisela kako da natera BiH da uvede sankcije Rusiji

© PixabayMapa BiH
Mapa BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Iza poziva političkim liderima BiH-a da dođu u Brisel krije se ne samo moguća rezolucija protiv Rusije koja, uzgred, ne bi bila validna i razgovor o deblokadi institucija BiH, već namera da se vrbuju pogodni političari za uklanjanje onih koji su po mišljenju EU „destabilišući“ faktori, kaže bivši ambasador Branko Branković.
Iz Brisela je, na inicijativu takozvanog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita, stigao poziv za 16 političkih parlamentarnih stranaka na razgovor. Moguća tema je, kako je upozorio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, donošenje nekakve deklaracije ili rezolucije o „agresiji“ Rusije na Ukrajinu ali i deblokada federalnih institucija u BiH kako bi na jesen mogli biti održani opšti izbori po starom zakonu.
Milorad Dodik je unapred poručio da neće prihvatiti zajedničku izjavu predsednika političkih stranaka iz BiH u Briselu, ako se u njoj bude nalazila osuda navodne ruske agresije na Ukrajinu.

Potez očajnika

Na pitanje da li je ovo pokušaj EU da po svaku cenu nametne BiH da donese akt protiv Rusije bivši ambasador Srbije Branko Branković kaže da je siguran u jedno - da bilo kakve deklaracije ili rezolucije koje donose lideri stranaka a ne zvanični organi jedne države nemaju nikakvu pravnu snagu, jer političke stranke ne predstavljaju državu.
„Prema tome, oni mogu da odu tamo da pričaju i da rade šta hoće ali mogu samo u okviru svoje stranke i u njeno ime da urade šta im je volja. Ali kada je u pitanju BiH, jedino su relevantne odluke državnih organa BiH kako je to i istaknuto po Dejtonskom sporazumu,“ objašnjava naš sagovornik.
U tom kontekstu svaka stranačka priča u Briselu ili bilo gde u belom svetu, dodaje Branković, ne znači ništa.
„Odlazak tamo ne može da proizvede bilo šta što može da obaveže državu BiH, a da to ne donesu neki od organa u ovoj državi. Da li je to Vlada, Skupština ili neki drugi organ. Tako da ta šetnja stranačkih lidera BiH do Brisela ne znače ništa, osim što mogu da se ispričaju po ovom pitanju,“ kaže on.
Branković podseća da je RS nedavno zvanično rekla "ne" sankcijama Rusiji, zbog čega BiH ne može da ih uvede Rusiji. Moguće je da Brisel želi da pokuša na ovaj način da izbegne zvaničnu vlast i da od lidera političke stranaka BiH dobije podršku, kako bi dobili kakvu-takvu „potvrdu“ sankcijama.
„Suštinski, ako to urade, to bi ličilo na potez očajnika jer takva potvrda nema pravnu validnost. Ovo su verovatno, u beznađu što ne mogu da nateraju BiH da uvede sankcije Rusiji ili da je okarakteriše kao „agresora", samo pokušaji da, ako ništa, bar putem vrbovanja nekako utiču da se nešto pomeri u tom smislu“, kaže on.

Vrbovanje novih, pogodnih lidera

Branković, međutim, misli da je pravi razlog Brisela da pozove stranačke lidere BiH u goste kako bi svakome od njih „opipali puls“ pred predstojeće izbore. S obzirom da izborni zakon nije promenjen, na čemu su najviše insistirali Hrvati, može da se desi da do izbora uopšte i ne dođe, ili da bude neka vrsta bojkota što bi BiH još više „ukopalo“.
„To znači da će svaki od tih lidera imati niz susreta i razgovora kako bi se našle slabe karike, pre svega kod Srba i Hrvata, koji bi uz novčanu i logističku pomoć iz Brisela mogli da uklone, kako su to Nemci nedavno nazvali, „faktore nestabilnosti“ u BiH - predstavnike pre svega RS a onda i legitimne zastupnike hrvatskog naroda kao što Dragan Čović, na primer,“ kaže naš sagovornik.
„Oni sada kreću da provere ko je ko, da vrbuju podobne i ponude velike pare da bi kada se vrate u okviru svojih stranaka krenuli u akciju i lobiranje za ovo što EU hoće. Kad se sve sabere, da sumiram, pozivaju ih ne bi li pokušali da sa jedne strane izvrše pritisak, a sa druge strane procenu podobnih,“ zaključuje Branković.

Čović neće u Brisel sa Komšićem

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je Briselu da neće doći da sedi u istoj dvorani sa dva bošnjačka člana Predsedništva BiH, niti će sa dva bošnjačka člana Predsedništva staviti potpis na bilo kakav dokument.
Na pitanje da li putuje u Brisel rekao da je sve još u pregovorima i da zavisi ko će biti pozvan, jer jer kako kaže, u jednoj varijanti rečeno je da će biti pozvani svi predsednici stranaka u parlamentu BiH, odnosno da je to ideja, pa potom da će biti pozvana tri člana Predsedništva BiH.
Takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit ovaj sastanka u Briselu naredne sedmice, najavio je kao nešto što će se ticati i deblokiranja Federacije BiH. Sastanak organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je nedavno boravio u Sarajevu.
Sastanak bi trebalo da bude održan 12. juna, odnosno sutra.
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
REGION
Novi veliki presedan građanina Šmita otkriva namere Zapada pred izbore u Bosni
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
REGION
Dodik: Međunarodna zajednica unosi ozbiljan nered u BiH
 Rajhstag, sedište Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
REGION
BiH za Nemačku poligon za demonstraciju nove, agresivnije politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala