- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

BiH za Nemačku poligon za demonstraciju nove, agresivnije politike

© Sputnik / Marijana Kolaković Rajhstag, sedište Bundestaga
 Rajhstag, sedište Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Ako nemački Bundestag usvoji najavljenu Rezoluciju o BiH, to će biti početak demonstracije nove politike Nemačke a kao poligon za to je očigledno izabrana Bosna i Hercegovina, kaže za Sputnjik Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.
Vladajuće stranke u Nemačkoj uputile su predlog rezolucije, koji je Bundestag prosledio na dodatnu raspravu, u kojem se od nemačke vlade traži veća podrška Bosni i Hercegovini s obzirom na, kako je navedeno, rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

Nova agresivna nemačka politika

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog, navodi da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele, koje su se posle rata produbile, a da je Ustav nedemokratski.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
REGION
Dodik o deklaraciji u Bundestagu: Iznenađujuće je da je Nemačka to sebi dozvolila
Posebno su istakli političke aktivnosti "etničkih nacionalističkih političara", poput srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsednika HDZ BiH, ocenivši da njihove politike "imaju za cilj da unište BIH kao državu i dom raznolikog stanovništva".

Bih kao poligon za demonstraciju

Božinović ističe da se nemačka politika dosta promenila i postala dosta agresivnija, a sa jačanjem vojnih kapaciteta ta promena će biti mnogo vidljivija.
„Ona je već sada zemlja koja hoće za mnogo toga da se pita u Evropi, a onda i u našem regionu. To nije bilo tipično za Nemačku od Drugog svetskog rata i lično sam zabrinut zbog promene tog stava, jer mislim da će on dovesti do komplikacija. Vidim da ni nemački susedi na gledaju sa odobravanjem na jačanje nemačkih oružanih snaga,“ kaže za Sputnjik Božinović.
Nemačka, dodaje on, već sada želi da pokaže da je politički još jača i potrebno joj je da negde demonstrira svima tu svoju jačinu, a mislim da je poligon za to upravo BiH.
„Ona će pokušati da uz pritiske pokuša da završi posao u BiH onako kako ona misli. To je jedan politički poligon, koji nije nov metod, jer je već je viđen u svetu. BiH je otvoreno pitanje a kako će biti ubuduće organizovana je neizvesno. Interesantno je da je Nemačka spremna da u BiH uđe u problem i sa bosanskim Hrvatima s obzirom da, kako vidim, tamo niko ne pristaje na manje od trećeg entiteta. U svakom slučaju, ako ova Rezolucija i bude usvojena verujem da će morati da bude ublažena s obzirom da je Hrvatska država članica EU a u Rezoluciji su na udaru i njeni građani“, kaže on.

Bundestag nema prava da se meša

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora kaže da je neprimereno da se bilo koja zemlja meša u unutrašnje poslove druge a pogotovu Nemačka koja je na ovim prostorima u prošlom veku počinila velika zla.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
REGION
Nemački papir protiv Srba: Ne pariraju SAD i Rusiji pa iskaljuju bes nad Beogradom i Banjalukom
„Pristrasnost je ključna stvar u neprimerenom ponašanju ove zemlje u ovom slučaju. Otkuda Nemačkoj pravo da se bavi unutrašnjim pitanjima uređenja BiH i RS,“ pita naš sagovornik.
Ovom pitanju treba dodati i sledeće, kaže Kozomora, a to je odakle sloboda Nemačkoj državi da kritikuje međunarodni sporazum koji su donele najveće svetske sile i kojim je okončan rat u BiH.
„Dakle, nemaju nikakvo pravo da se bave unutrašnjim uređenjem BiH osim ako nemaju nameru da prekrše sopstveni Ustav koji izričito zabranjuje upotrebu nemačke vojske i naoružanja u zemljama trećeg sveta pa da krenu na Balkan sa svojom armadom,“ kaže Kozomora.

Bošnjaci zaštićeni, Srbi opet „loši momci“

S druge strane, sama činjenica da se u Rezoluciji kao remetilački faktori u BiH označavaju samo dva naroda, Srbi i Hrvati, a da se najveći faktor nestabilnosti Bošnjaci i njihovi lideri ne pominju, dosta govori o namerama Nemačke.
„Nema, dakle, nikakvog smisla dalje komentarisati Bundestag, a što je najvažnije RS ne zavisi od Nemačke. Preživela je 27 godina, verujem da će još ko zna koliko i ako Bundestag usvoji ovu Rezoluciju. S druge strane, Rezolucija nema nikakvo pravno dejstvo i ni u kom slučaju ne može da utiče na RS. Radi se o novom pokušaju da se Srbi satanizuju, i da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju,“ uveren je naš sagovornik.
U rezoluciji se još upozorava da postoji rizik da teška politička kriza u BiH eskalira u bezbednosnu krizu i da ugrozi mir u jugoistočnoj Evropi.
Zasedanje Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2021
SVET
Promena u Bundestagu nakon sedam decenija
"Članovi političkog vrha Srbije ne samo da pokazuju nedostatak distanciranja od etničko-nacionalističke ideje "Velike Srbije", već svojim izjavama potpiruju takve ideje", stoji u predloženoj rezoluciji. Dodaje se da se ne sme potceniti "energična podrška snagama podela u regionu, koje daje rusko rukovodstvo sa predsednikom Vladimirom Putinom na čelu"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala