- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik o deklaraciji u Bundestagu: Iznenađujuće je da je Nemačka to sebi dozvolila

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je iznenađujuće da je jedna ozbiljna zemlja poput Nemačke sebi dozvolila toliko neobjektivnosti i istakao da je deklaraciju, dostavljenu Bundestagu, pisao muslimanski lobi.
Ta deklaracija, kaže Dodik, predstavlja igru nedoraslih političara.
"Ukoliko zaista želite pomoći, saslušajte sve strane i ne pristupajte površno odnosima u BiH. U svim njihovim deklaracijama samo su Srbi i Hrvati krivi, a muslimani ne. Mora se priznati da muslimanski lobisti dobro odrađuju posao. U takvoj Izetbegovićevskoj BiH, kakvu pokušavaju da nametnu, jasno je, nema mesta za Srbe i Hrvate. Žalosno za Nemačku i njihovu spoljnu politiku", napisao je Dodik na Tviteru.
Dodik je na taj način reagovao na predlog rezolucije vladajućih stranaka u Nemačkoj o BiH, odnosno zahtevu da vlada pruži jaču podršku BiH s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionisticke politike u zemlji.
U predloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele koje su se produbile kao rezultat rata umesto da budu prevaziđene. Rezultat je, kažu, ustav koji je delimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.
Posebno su istakli političke aktivnosti, kako se navodi, "etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH", tvrdeći da one "imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva".
"Ova politika je pretnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu predlogu.
Bundestag se juče nije izjašnjavao o predloženom dokumentu, koji je upućen na dalju raspravu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala