- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Misterija aviona koji je preleteo šest zemalja bez dozvole: Skriveni vlasnici i razlog leta /foto/

CC0 / Unsplash/Avel Chuklanov / Pilotska kabina malog aviona
Pilotska kabina malog aviona - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Avion koji je preleteo više evropskih zemalja bez dozvole, među kojima i Srbiju, otkriven je na aerodromu u Bugarskoj, ali i dalje je nepoznato ko je njegov vlasnik.
Prema poslednjim saznanjima, misteriozni avion poleteo je iz Litvanije, preleteo Mađarsku, Poljsku, Slovačku, Srbiju i Rumuniju, pre nego što je sleteo na napušteni aerodrom u Bugarskoj, navodi RT. Iako su u nekim od tih zemalja podignuti lovci koji su pratili letelicu, njen pilot nije reagovao na upozorenja, a procenjeno je da ne predstavlja opasnost, pa zato nije srušena.
Avion je nađen na napuštenom aerodromu, sa motorima koji su, kako navode mediji, još bili topli, ali posada nije otkrivena, niti se zna ko su mu vlasnici.
Većina medija objavila je da se radi o dvomotornom avionu „bičkraft“, međutim, litvanski mediji navode da je avion imao registarsku oznaku LY-LOO, a ona je pripadala avionu „Pajper PA-23 Actek“ iz 1962. godine, ali više nije važeća. Međutim, na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, misteriozni avion nalikuje baš na „Actek“.
Bivši vlasnik aviona sa tom registarskom oznakom Bronijus Zaronskis, koji je 2017. objavio sliku svoje letelice, veoma slične onoj koja je letela bez dozvole, samo je produbio misteriju.
On je za litvanske medije ispričao da je avion prodao nedelju dana pre misterioznog leta, ali nije znao ko su kupci, niti da li su povezani sa nekom organizacijom.
„Nisu bili Litvanci. Ne mogu da kažem iz koje su zemlje, možda su Ukrajinci, možda Rumuni, Bugari... Komunicirao sam sa jednim čovekom, na ruskom jeziku. Ne znam njihova imena, nisam bio zainteresovan“, ispričao je on.
Kako je objasnio, avion je pokušavao da proda godinama.
„Nisam znao šta ću sa njim, pa mi je bilo drago što sam ga se rešio. Ne sećam se naziva organizacije koja ga je kupila, bio je napisan na stranom jeziku“, naveo je on.
Avion marke bičkraft - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
REGION
Pilot nije reagovao na radio-pozive: Avion bez dozvole preleteo četiri države, među kojima i Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala