Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dečani se oglasili povodom zabrane Srbima da prisustvuju manastirskoj slavi

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani reagovao je nakon što je grupi od 50 raseljenih Srba zabranjeno da prisustvuju prazniku Svete Trojice u Mušutištu, navodeći da je SPC već izrazila duboku zabrinutost zbog nepostojanja verskih sloboda i slobode kretanja za sve Srbe na Kosovu.
Manastir Visoki Dečani je podsetio da polovina Srba iz Mušotišta, koji su raseljeni u centralnu Srbiju, a hteli su da proslave Pedesetnicu na ruševinama manastira Svete Trojice iz 16. veka, nisu dobili dozvolu Kosovske policije da posete tu srpsku svetinju koju su uništili albanski ekstremisti na Kosovu.
„Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je već izrazila duboku zabrinutost zbog nepostojanja verskih sloboda i slobode kretanja za sve Srbe na Kosovu povodom sličnog slučaja u Prištini. Prethodne godine policija je dozvoljavala Srbima da prisustvuju liturgiji, ali sada ne“, navodi se na Tviteru manastira Visoki Dečani.
Grupi od pedeset vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka, zabranjeno je da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, iako su posetu uredno i unapred najavili, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Navodi se da je stigao negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili.
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
SRBIJA
Raseljenima iz Suve Reke zabranjeno da prisustvuju manastirskoj slavi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala