Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Raseljenima iz Suve Reke zabranjeno da prisustvuju manastirskoj slavi

© Sputnik / Oleg IvanovSrpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2022
Pratite nas
Grupi od pedeset vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka, zabranjeno je da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu, iako su posetu uredno i unapred najavili, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Navodi se da je stigao negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili.
"Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama. Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na KiM bude niti jednog Srbina", navodi Kancelarija za KiM.
Kako je saopšteno, koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava.
Dodaje se da su predstavnici Privremenog organa i organizatori puta uredno, još 8. juna obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice.
Kancelarija za KiM navodi da za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala