- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvat i Nemac kritikuju sistem – Piksi ima pametnija posla

© Foto : Skrinšot / Fudbalski savez Srbije / JutjubDragan Stojković Piksi – selektor fudbalske reprezentacija Srbije
Dragan Stojković Piksi – selektor fudbalske reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Selektor Hrvatske Zlatko Dalić i njegov kolega Hansi Flik, koji vodi Nemačku, kritikovali su sistem Lige nacija i surovost da u deset dana budu odigrana četiri meča, a sve to po završetku iscrpljujuće sezone. Pomenuo je i kormilar Orlova Dragan Stojković Piksi zgusnut raspored, ali je kroz rotacije našao način da sa tim problemom izađe na kraj.
Hrvatska i Nemačka u uvodna dva kola Lige nacija nisu osetile ukus pobede, pa su selektori Zlatko Dalić i Hansi Flik zakukali na sav glas, kritikujući sistem i četiri meča u deset dana.
I selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je na okupljanju Orlova pričao o zgusnutom rasporedu, ali je shvatio da od kukanja nema ništa jer to ništa neće moći da promeni činjenicu u vidu četiri meča za svega deset dana.
Orlovi su već odradili tri utakmice u drugoj sezoni Lige nacija, imaju dve pobede i poraz, dok Nemci i Hrvati (još) ne znaju za trijumf.
Panceri koji važe za velesilu u svetu fudbala imali su dve izuzetno teške provere sa Italijom i Engleskom i obe su završene identičnim rezultatom 1:1.
„Odigrati četiri utakmice Liga nacija zaredom na kraju duge sezone u junu previše je za godinu u kojoj će biti održano i Svetsko prvenstvo, sa igračima koji imaju malo odmora pre samog turnira u Kataru“, rekao je Flik.
Naredni rival Nemačkoj biće selekcija Mađarske u Budimpešti 11. juna, dok će tri dana kasnije ponovo odmeriti snage sa Italijom.
„Četiri utakmice su previše posle takve sezone. Imali smo pandemiju, nagomilalo se mnogo utakmica. Imaćemo engleske nedelje, po dve utakmice u sedam dana. Gotovo da neće biti predsezonskih priprema, onda su tu i utakmice Bundeslige i Lige šampiona, svaka tri, četiri dana do Mundijala“, odgovorio je Flik na pitanje novinara da li su utakmice Lige nacija opterećenje za fudbalera.
Izneo je stav kormilar Nemačke i da bi UEFA i FIFA nešto morale konkretno da preduzmu povodom čitave situacije.
„Ovo bi trebalo razmotriti i zapitati se kako možemo da ponudimo igračima odmor jer je to važno. UEFA ili FIFA trebalo bi da razmotre stvari i da preduzmu neke mere. Moramo da se dobro spremimo za ove preostale utakmice. Teško je igračima da igraju posle duge sezone, ali mi to prihvatamo jer sve ekipe imaju istu startnu tačku. Ono na šta se fokusiramo je da odigramo dobro Svetsko prvenstvo u novembru i decembru“, rekao je Hansi Flik.
Gotovo identično mišljenje povodom čitave situacije imao je i Zlatko Dalić. Hrvatska je doživela debakl od Austrije (0:3) u Osijeku, usledio je remi sa Francuskom kod kuće (1:1), dok ih u trećem kolu Lige nacija očekuje dovoboj sa Danskom.
„Zaista neobična situacije da se posle odmora ponovo dođe u reprezentaciju. Teški trenuci u Osijeku, pa dobra utakmica protiv Francuske, sada nas čekaju dva gostovanja što je nezgodno jako. Međutim, moramo da damo sve od sebe i da napravimo dobar rezultat, dobar izbor igrača. Rekao sam i pre, da se ne ponavljam, Liga nacija nam ne odgovara i da mogu ujutru bih je otkazao“, rekao je Dalić.
Za razliku od Flika i Dalića, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi odlučio je da se sa problemom prenatrpanog rasporeda u Ligi nacija, izbori tako što će pružiti šansu praktično svim fudbalerima koje je pozvao.
I to je dalo rezultat. Isprobao je Piksi trojicu golmana: Vanju Milinković-Savića, Predraga Rajkovića i Marka Dmitrovića.
I u zadnjoj liniji je „tumbao“ gde je jedini „zakucan“ u sva tri meča bio Nikola Milenković, dok su se rotirali Pavlović, Veljković, Stefan Mitrović, Mašović. Ista je situacija i sa ving-bekovima Kostićem, Živkovićem, Radonjićem, Terzićem, Lazovićem.
Imamo 30 igrača nije fer i nije ljudski da je tu 30 igača, a da neko ne igra. Nema veze sa trenerskim, ljudski nije u redu, tako da ne vidim problem. Nije bitno ko će početi i ko će ući u igru. Važno je da razumeju kako hoćemo da igramo i da to koriste bez obzira na ime. Meni je svejedno ko je levo ili desno, drago mi je da razumeju i da su ljudi koji ovo gledaju zadovoljni“, objasnio je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi.
Srbija je neočekivano pala na startu u svom praznom dvorištu pred Norveškom (0:1), ali su onda usledile daleko bolje partije i dve pobede nad Slovenijom (4:1) i Švedskom (1:0), pa su Orlovi i dalje u igri za prvo mesto jer imaju šest bodova, dok lider Norveška ima bod više.
Naredni meč Srbija igra u nedelju u Ljubljani (20.45), dok Norvežani dočekuju Šveđane u istog dana, samo od 18 časova.
Porodica Bosanac - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SPORT
Ni Jović ni Piksi! Sputnjik našao Srbina koji će najviše zapamtiti pobedu usred Švedske /foto, video/
Fudbaleri Srbije i zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SPORT
Srbi su slavili gol i uz zastavu Rusije /foto/
Luka Jović na utakmici Srbija Rusija u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SPORT
Luka „eksplodirao“, a Piksi se sprema da zove Karla: „Ili on mene, ili ja njega“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala