- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija poštuje neutralni status Turkmenistana

Ašhabad - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Moskva se s poštovanjem odnosi prema neutralnom statusu Ašhabada u međunarodnim odnosima, kao i prema želji vlasti Turkmenistana da promoviše stabilan i održivi razvoj u svetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon pregovora sa kolegom iz Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom.
„Tokom pregovora je bilo reči o najaktuelnijim regionalnim i međunarodnim problemima i naši stavovi su po većini tema tradicionalno bliski ili se poklapaju. Želim da naglasim da Rusija poštuje neutralni status Turkmenistana i želju rukovodstva zemlje da promoviše održiv i stabilan razvoj u Centralnoazijskom regionu i svetu u celini“, rekao je on.
Putin je naveo i da obe zemlje imaju nameru da i dalje sarađuju po mnogim pitanjima.

„Zahvalni smo turkmenistanskim partnerima za podršku mnogih ruskih inicijativa u Organizaciji Ujedinjenih nacija, između ostalog i protiv pokušaja isticanja herojstva nacizma i falsifikovanja istorije“, naveo je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Moskva takođe pozdravlja sve veće interesovanje Ašhabada za integracione procese koji se razvijaju u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i dodaje da će to omogućiti Turkmenistanu da ima dobre trgovinsko-ekonomske odnose.
Osim toga, zaključio je ruski predsednik, dve zemlje čvrsto sarađuju i u okviru Zajednice Nezavisnih Država (ZND), kao i da on perspektivu vidi i u saradnji u formatu centralnoazijske petorke sa učešćem i Rusije.
Vrata pakla,  u Turkmenistanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SVET
Predsednik Turkmenistana odlučio da zatvori "vrata pakla"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala