- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Turkmenistana odlučio da zatvori "vrata pakla"

© Foto : Wikipedia/Tormod SandtorvVrata pakla, u Turkmenistanu
Vrata pakla,  u Turkmenistanu - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov naredio je svojoj vladi da pronađe način za gašenje gasnog kratera koji plamti u pustinji Karakum poslednjih 50 godina.
Krater koji se nalazi u blizini sela Darvaza, oko 270 kilometara od glavnog grada Turkmenistana, Ašgabata, službeno se zove "Sjaj Karakuma", ali ga lokalno stanovništvo obično naziva "vrata pakla", prenosi RT.
Krater širok 60 metara rezultat je urušavanja tla tokom istraživanja gasa 1971. godine. Namerno je zapaljen zbog straha da bi otrovni gas mogao ugroziti ljude i divlje životinje u tom području.
Iako se očekivalo da će brzo izgoreti, krater i dan danas izbacuje plamen, stvarajući zastrašujući, ali vrlo živopisni doživljaj i fenomen.
"Vrata pakla" postala su jedno od najpoznatijih svetskih znamenitosti ove srednjoazijske nacije. Međutim, turizam baš i ne cveta u Turkmenistanu, koji svake godine poseti manje od 10.000 stranih gostiju.
CC BY 2.0 / David Stanley / Darvaza Gas Crater "Vrata pakla": Gasni krater Darvaza u Turkmenistanu "Darvaza"
 Vrata pakla: Gasni krater Darvaza u Turkmenistanu Darvaza - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
"Vrata pakla": Gasni krater Darvaza u Turkmenistanu "Darvaza"
To je možda i ključni razlog odluke predsednika da ugasi plamen.
Tokom onlajn sastanka sa vladom u petak, predsednik je utvrdio da zemlja gubi vredne prirodne resurse, koje bi inače mogla da proda u inostranstvo, a novac iskoristiti za poboljšanje blagostanja građana Turkmenistana.
Zapaljeni gas je, kako je dodao, štetan i za ljude i okolinu.
Berdimuhamedov je naložio zameniku premijera zaduženom za industriju nafte i gasa, da organizuje razgovore sa naučnicima, uključujući i strane stručnjake, da se ustanovi kako se nositi s plamenom.
Međutim, još je nejasno hoće li se time napokon zatvoriti "vrata pakla", budući da je predsednik izdao sličnu naredbu 2010. godine, ali ona tada nije mogla biti ispunjena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala