- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Vojske Kine i Amerike treba da izbegavaju konflikte

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineska vojska
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Vojske Kine i SAD treba da izbegavaju konflikte i konfrontacije, rekao je kineski ministar odbrane Vej Fenge na sastanku sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom.
„SAD moraju racionalno da se odnose prema razvoju i rastu Kine, ne treba napadati, ocrnjivati, obuzdavati ili vršiti pritisak na Kinu, ne treba se mešati u unutrašnja pitanja Kine i nanositi štetu njenim interesima, nego unapređivati američko-kineske odnose koliko je to moguće“, rekao je kineski ministar tokom susreta na marginama Međunarodne bezbednosne konferencije „Dijalog Šangri-La“ u Singapuru.
Vej je dodao da se Kina nada razvoju zdravih i stabilnih odnosa sa SAD, za šta je potrebno uložiti napore na obe strane.

Prodaja oružja Tajvanu podriva bezbednosne interese Pekinga

Vej je rekao i da to što Amerika prodaje Tajvanu oružje podriva bezbednosne interese Kine..
„Nedavno su SAD ponovo saopštile da prodaju oružje Tajvanu što nanosi ozbiljnu štetu suverenitetu i bezbednosnim interesima Kine. Peking je protiv toga i to oštro osuđuje“, naveo je ministar.
Podsetimo, američki Stejt department odobrio je u aprilu Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane „Patriot“, u vrednosti do 95 miliona dolara.

Svaki pokušaj da se ostvari nezavisnost Tajvana biće osujećen

Narodno-oslobodilačka vojska Kine će osujetiti bilo koji pokušaj da se ostvari nezavisnost Tajvana, istakao je Vej, a prenosi kineska državna TV.
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nedavno je ponovio da je Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije i da će Peking će preduzeti odlučne mere za zaštitu svog suvereniteta i interesa bezbednosti.
Kina je pozvala Sjedinjene Države da budu oprezne u svojim izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu a sve povodom izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan.
Čovek stoji pored znaka dolara - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
SVET
„Ruski scenario”: Kina se sprema na najgore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala