- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Ruski scenario”: Kina se sprema na najgore

© AP Photo / Kin CheungČovek stoji pored znaka dolara
Čovek stoji pored znaka dolara - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
Pratite nas
Zamrzavanje i moguća zaplena ruskih međunarodnih rezervi naterali su Kinu, drugu po veličini svetsku ekonomiju — da razmisli o zaštiti vlastitih aktiva. Ugroženo je više od tri hiljade milijardi dolara.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Peking je već ubrzao proces napuštanja dolara a osim toga može organizovati rasprodaju američkih državnih obveznica što bi snažno pogodilo SAD i svetsku rezervnu valutu.

Zaštita rezervi

U Pekingu je održan vanredni sastanak. Prema podacima „Fajnenšel tajmsa“, sastanku su prisustvovali predstavnici Centralne banke i Ministarstva finansija, kao i rukovodioci desetina domaćih i međunarodnih banaka, uključujući HSBC.
Kinezi strahuju da će se u slučaju regionalnog vojnog sukoba ili nekog drugog kriznog događaja, Amerikanci prema njima ponašati na isti način kao i prema Rusima, navodi komentator RIA Novosti Natalija Dembinska. Pozivajući se na izvore, list pojašnjava da bi vojna operacija na Tajvanu bila jedan od razloga za sankcije.
„Ako Peking izvrši invaziju na ostrvo, prekid ekonomskih veza biće mnogo ozbiljniji nego u slučaju sa Rusijom, jer ekonomski uticaj Kine prožima čitav svet“, ističe FT.

Strateško planiranje

Prema informacijama ovog izdanja, Regulatorna komisija za hartije od vrednosti pokušala je da sazna od bankara kako osigurati aktive u inostranstvu, pre svega zlatno-devizne rezerve od 3,2 hiljade milijardi dolara.
Međutim, prema navodima izvora, niko od prisutnih nije mogao dati jasan odgovor. Bankarski sistem NR Kine nije spreman za zamrzavanje sredstava, niti za isključivanje iz SVIFT sistema.
Kina je 2015.godine pokrenula sopstveni prekogranični međubankarski platni sistem. Ali, još uvek ima malo transakcija: u martu je bilo samo 14,1 hiljada (dok ih je u sistemu SVIFT-a svaki dan više od 40 miliona). Stvar je u tome da u sistemu CIPS (kineskim sistemom bankovnih plaćanja) preovladava juan — koji je manje atraktivan od dolara, evra ili japanskog jena.
Pretpostavlja se da Banka Kine može zatražiti od izvoznika da konvertuju devizne zarade u juane. Glavne preporuke kineskih stručnjaka su da se diversifikuju aktivi nominovani u dolarima, ubrza međunarodno priznanje juana, intenzivira korišćenje digitalnog juana u prekograničnim plaćanjima, kao i da se pokuša da sruši finansijska hegemonija dolara. Konkretno, udeo juana u svetskim rezervama povećao bi finansijski sporazum sa Saudijskom Arabijom, ako Rijad dozvoli Pekingu da za naftu plaća u nacionalnoj valuti.
Rezerve Kine su najveće na svetu. Poređenja radi, SAD imaju samo 142 milijarde. Njihova struktura je delimično otkrivena 2019.godine: ima više od pedeset vrsta aktiva, oko šest hiljada pozicija, uključujući tridesetak stranih valuta.
Istovremeno, za 20 godina udeo dolara u nacionalnim rezervama se smanjio za četvrtinu — na 56 procenata, a zlato utrostručilo na skoro dve hiljade tona. Kina čuva više od hiljadu milijardi u američkih državnim obveznicama, ali ih postepeno rasprodaje.

Ubrzano povlačenje sredstava

Peking je počeo da smanjuje ulaganja u američki državni dug još pre vojnog sukoba u Ukrajini. Blokiranje ruskih deviznih rezervi je samo ubrzalo ovaj proces.
Prema navodima Ministarstva finansija SAD, Peking se u martu oslobodio američkih hartija od vrednosti u iznosu od 15,2 milijardi dolara. U aprilu, prema preliminarnim podacima — deset puta više.
Stručnjaci su sigurni da će Kina nastaviti da povlači sredstava, pre svega zbog straha od njihovog blokiranja. Uzgred, pooštravanje monetarno-kreditne politike Federalnih rezervi uz podivljalu inflaciju takođe ne uliva optimizam za dužničko tržište SAD.
„Očigledno je da će Amerikanci koristiti istu taktiku kao i sa Rusijom. Pritom, povod za zavrzavanje može biti šta bilo — od pristanka kineskih kompanija da izađu na rusko tržište do direktne pomoći Moskvi“, smatra finansijski analitičar, trejder Artjom Zvezdin.

Dvostruki udarac

Ekonomisti su ipak skloni verovanju da Vašington ipak neće dirati kineske rezerve. Taj potez bi naneo ogromnu štetu međunarodnim proizvodnim i trgovinskim lancima jer Kina ima ogromne aktive u dolarima, kao i bliske trgovačke veze sa SAD. Sankcije većih razmera ličile bi na garantovano uzajamno uništenje u nuklearnom ratu, navodi FT.
„Ovo nosi opasnost od veoma ozbiljnog deficita na robnim berzama. A trgovinski bilans SAD je ionako već u minusu na 860 milijardi, a robni više od hiljadu milijardi. Za Kinu bi sukob značio brzi krah izvozno orijentisanog modela, građenog decenijama. Jer Amerika je glavno prodajno tržište“, objašnjava ekonomista Petar Zaborcev.
Prema mišljenju stručnjaka, ni Vašington, ni Peking nisu spremni za eskalaciju, iako je konfrontacija očigledna.
Kako piše britanski „Gardijan“, kineske vlasti su naložile da se sprovedu sveobuhvatni stres testovi kako bi se procenile posledice koje bi „ruski“ sankcioni scenario imao po privredu.
Međutim, Kina kao drugi najveći vlasnik američkih državnih obveznica ima moćni instrument uticaja. Ako bi prodali značajan deo američkog državnog duga, Kinezi bi oborili vrednost dolara, a time i tržište hartija od vrednosti.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Moskva: Zapad besramno pokušava da zabije klin u odnose Rusije i Kine – ali uzalud
Rublje i kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2022
EKONOMIJA
Novo mapiranje sveta: Jačanje ekonomskog saveza Rusije i Kine koje može sve da preokrene
U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
EKONOMIJA
I Izrael polako okreće leđa dolaru i evru: Devizne rezerve i u juanu i još tri valute
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala