- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zapad besramno pokušava da zabije klin u odnose Rusije i Kine – ali uzalud

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Zapad vrši besraman pritisak na Kinu zbog saradnje sa Rusijom, raste broj pokušaja zabijanja klina u rusko-kineske odnose, ali su ti odnosi čvrsti, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Na Kinu se vrši ozbiljan spoljni pritisak, pritom se to delimično radi na prilično besraman način. Izgleda da oni koji to čine zaboravljaju da razgovaraju sa jednom od velikih sila savremenog sveta. Raste broj pokušaja zabijanja klina u rusko-kineske odnose, praćeni su velikim dezinformacijama u medijima“, naglasio je Morgulov.

Diplomata je ocenio da strateško partnerstvo Moskve i Pekinga na adekvatan način prolazi taj test. Rusko-kineska saradnja zasnovana je na dubokom poverenju i ne podleže spoljnoj konjunkturi, uključujući i onoj vezanoj za dešavanja u Ukrajini, istakao je Morgulov.
Zamenik šefa ruske diplomatije naveo da je Moskva i Peking rade na formatima saradnje koji će im omogućiti da se prilagode aktuelnim globalnim promenama.
„Može se čak reći da zapadna politika danas u izvesnoj meri deluje kao pokretač daljeg rusko-kineskog zbližavanja. Teško da je to ono što su inicijatori te politike hteli da postignu, ali činjenica je jasna – aktuelna dešavanja, bez sumnje, doprinose daljem jačanju saradnje između naših zemalja“, naglasio je Morgulov.
Prema njegovim rečima, Moskva i Peking su izgradili kompletnu infrastrukturu za prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama.
„Što se tiče međusobnih obračuna, nedavni događaji su jasno pokazali da su nacionalne valute najpouzdaniji i najsigurniji oblik plaćanja. Sa Kinom smo izgradili neophodnu infrastrukturu u toj oblasti. U Rusiji postoji banka ovlašćena za kliring u juanima, na Moskovskoj berzi truguje se parom rublja-juan, a zaključen je sporazum o valutnom svopu između centralnih banaka“, rekao je Morgulov.
On je napomenuo da je udeo nacionalnih valuta u rusko-kineskoj trgovini „značajno porastao poslednjih godina“. „U prvoj polovini prošle godine iznosio je oko 25 odsto. Siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti biti svedoci njegovog daljeg ubrzanog rasta“, ocenio je diplomata.
Kako kaže, zadatak povećanja trgovinske razmene Moskve i Pekinga na 200 milijardi dolara u novim uslovima može biti realizovan najkasnije do 2024. godine.
On je podsetio da je prošle godine obim bilateralne trgovine porastao za više od trećinu i dostigao istorijski maksimum od 140 milijardi američkih dolara.
„Porast od gotovo 30 odsto zabeležen je i u prvom kvartalu ove godine. Odobreni programi i projekti u investicionom, industrijskom i transportnom sektoru se sprovode prema planu. Rusko-kineski energetski savez nastavlja da jača. Predsednici dveju država su postavili zadatak povećanja trgovinskog prometa na 200 milijardi dolara do 2024. godine, ali mislim da će u novim uslovima taj cilj biti postignut mnogo ranije“, naglasio je Morgulov.

O japansko-američkim vojnim vežbama

On se osvrnuo i na vojne vežbi Amerike i Japana u blizini ruskih granica, rekavši da je Moskva putem diplomatskih kanala upozorila Tokio da će, ukoliko se obim tih vežbi proširi, biti prinuđena da odgovori.
„Takve aktivnosti japanske strane smatramo pretnjom bezbednosti naše zemlje“, konstatovao je ruski diplomata.
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SVET
Kina će nastaviti da jača stratešku saradnju sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala