- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Umesto „tanga udvoje“, Zapad solo igra brejkdens

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
Pratite nas
Ministri inostranih poslova zemalja učesnica Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) su na kraju sednice usvojili deklaraciju kojom se utvrđuje princip nedeljivosti bezbednosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je dodao da je Moskva i dalje za dijalog sa Zapadom, ali da umesto „tanga udvoje“, oni igraju brejkdens.
Prethodno je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas izjavio da su danas u Jerevanu šefovi diplomatija zemalja ODKB tokom sastanka Saveta ministara inostranih poslova, podržali ulogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u održanju međunarodnog mira i bezbednosti.
„Prvi put je u okviru ODKB usvojen princip obezbeđenja jednake i nedeljive bezbednosti, koji predviđa da nijedna strana neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti bilo koje druge strane“, istakao je Lavrov.
Kako je istakao, ovaj princip je bio deo temelja i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a), ali su zapadne zemlje kategorički odbijale njegovu primenu u praksi.
„Danas smo potvrdili privrženost ovom principu ne samo u okviru OEBS-a, već i u odnosu na razvoj cele međunarodne situacije, tim pre što je aktuelnost tvrdnji o nedeljivosti bezbednosti sada na delu i u Indo-Pacifičkom regionu“, dodao je ministar.

NATO ne odlučuje o sudbini Evrope

Lavrov je istakao da je svima postalo jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope.
„To da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope je, mislim, svima već postalo jasno“, rekao je Lavrov novinarima.
On je dodao da danas Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) deluje kao faktor balansa u odnosu na po pravilu, nelegitimne postupke NATO-a.

Za tango je potrebno dvoje

Ruski diplomata je potvrdio da je Moskva kao i pre otvorena za dijalog sa Evropskom unijom.
„Mi smo i dalje otvoreni za dijalog. Ali za tango je potrebno dvoje, dok naši zapadni partneri izvode brejkdens sami“, istakao je Lavrov.

Poljska aktivno zauzima ukrajinsku teritoriju

Ruski diplomata se, takođe, osvrnuo na namere Poljske prema ukrajinskoj teritoriji, rekavši da Varšava aktivno zauzima teritoriju Ukrajine.
„Trenutno možemo videti kako u pozadini razgovora o nedopustivosti bilo kakvog dijaloga sa Rusijom, poljske kolege počinju aktivno da zauzimaju ukrajinsku teritoriju“, zaključio je Lavrov.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.
Ministar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Presuda stranim plaćenicima doneta u skladu sa zakonima DNR
Zastava Rusije i amblem ODKB na uniformi ruskog mirovnjaka - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
RUSIJA
Aktivnost NATO-a pored granica ODKB ne doprinosi jačanju bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala