- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zbog situacije u Ukrajini, Francuska i Poljska trpe deficit drvne građe

© Flickr / ElysePosečena stabla
Posečena stabla - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Francuski list „Figaro“ objavio je da zbog situacije u Ukrajini, proizvođačima u Francuskoj nedostaju komponente za krevete. Istovremeno, prema informacijama Državnog instituta šumarstva, u Poljskoj je zbog nestašice drvne građe i drva za ogrev, građanima dozvoljeno da sakupljaju suvo granje, ali tek nakon obuke i uz odgovarajuću naknadu.
Prema pisanju francuskog izdanja, procentualno gledano, Rusija i Ukrajina nisu imale tako veliki udeo u evropskom uvozu drvne građe, ali su, istovremeno, isporučivale prilično specifične komponente i robu poput letvica za krevete i paleta. Zato trenutna situacija, u kojoj su ekonomija i logistika Ukrajine poremećene, a protiv Rusije uvedene sankcije, utiče i na proizvodnju nameštaja.
Francuskim proizvođačima nameštaja, konkretno, nedostaje drvo za letvice za krevete. Kako pojašnjavaju, uglavnom su koristili letvice ukrajinske proizvodnje. Iako protiv Ukrajine nije uveden nikakav embargo, ukrajinska ekonomija je potpuno dezorganizovana i logistika je poremećena, što je uzrokovalo deficit tih komponenti u proizvodnji kreveta.
Pored toga, zbog antiruskih sankcija došlo je do deficita drvne građe.
Navodi se da je Moskva prošle godine izvezla u Evropu 5 miliona kubnih metara rezane građe, od čega 300 hiljada u Francusku. Poteškoće mogu da nastanu, na primer, kod četinarskih vrsta drveća (Rusija isporučuje na francusko tržište 20-25 odsto).
Istovremeno, list navodi da je od januara do aprila iverica poskupela za preko 20 odsto. U poređenju sa cenama 2019. godine, trenutne su veće za 200-250 odsto.

Poljaci mogu da sakupljaju granje, ali uz obuku i naknadu

Zbog toga što je Poljska uvela embargo na uvoz uglja iz Rusije u zemlji je došlo do deficita tog energenta i ogrevnog drveta.
Predstavnik regionalne direkcije Državnog šumarstva u Katovicama Marek Mruz izjavio je da zbog deficita uglja i ogrevnog drveta u zemlji, stanovnicima Poljske dozvoljeno da u šumi sakupljaju suvo granje, ali tek nakon obuke i za odgovarajuću naknadu.

„Sakupljanje suvog granja podrazumeva grane čija debljina ne sme da prelazi sedam centimetara“, objasnio je on.

Zainteresovani za sakupljanje suvog granja, istakao je on, treba da se prijave šumarstvu, prođu obuku i dobiju dozvolu za sakupljanje u određenom mestu, gde je seča drva već završena.
Pored toga, sakupljeno granje treba prijaviti šumaru, koji će za to platiti od 7 do 30 zlota (1,6 - 7 dolara) za 0,25 kubnih metara. Sakupljanje granja bez odgovarajuće dozvole vlasti može biti smatrano krađom i kažnjivo je, a takođe se može odgovarati pred sudom.
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Švajcarska zabranjuje uvoz ruskog uglja, Finska odbila da plati gas u rubljama
Naslagana drva za ogrev - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
EKONOMIJA
Jagma za drvima: Cena skočila, već počele nestašice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala