- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Švajcarska zabranjuje uvoz ruskog uglja, Finska odbila da plati gas u rubljama

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaFederalni dvorac (Parlament) u Bernu
Federalni dvorac (Parlament) u Bernu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Švajcarska je usvojila peti paket sankcija protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza uglja, drvene građe, cementa i kavijara, navodi se u saopštenju Federalnog saveta Švajcarske. Istovremeno, mediji javljaju da je Finska odbila da plaća ruski gas u rubljama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je saopštio Federalni savet Švajcarske, nove mere su slične onima koje je EU usvojila 8. aprila i uključuju sankcije protiv određene robe. Između ostalog, zabranjuje se uvoz mrkog i kamenog uglja, kao i robe koja je važan izvor prihoda za Rusiju kao što su drvo, cement, morski plodovi i kavijar. Pored toga, uvodi se zabrana izvoza robe „koja može doprineti jačanju industrijskog potencijala Rusije“.

Dodatne sankcije stupaju na snagu i u finansijskom sektoru. Zabranjena je bilo kakva podrška ruskim kompanijama koje su u vlasništvu ili pod kontrolom države. Od momenta stupanja sankcija na snagu u Švajcarskoj, više neće biti moguće da se registruju poverenički fondovi za ruske državljane, fizička ili pravna lica sa prebivalištem u Rusiji. Razne usluge za takve fondove takođe će biti zabranjene.
Federalni savet pojašnjava da je uvođenjem ovih ograničenja „Švajcarska primenila većinu novih mera EU protiv Rusije“.
Što se tiče ograničenja protiv Belorusije, Švajcarska je 27. aprila proširila zabranu izvoza novčanica u ovu zemlju. Od sada se to ne odnosi samo na švajcarski franak i evro, već i na druge zvanične valute Evropske unije.

Finska odbila da plati gas u rubljama

Finska je donela odluku da neće plaćati ruski gas u rubljama, piše list „Helsingin sanomat“, pozivajući se na ministarku za evropske poslove Titi Tupurajnen.
„Doneli smo odluku u vladinom komitetu za ekonomsku politiku da Finska neće pristati na plaćanje u rubljama. Odluka je doneta još početkom aprila", kazala je ministarka.
Podsetimo, ruska kompanija „Gasprom“ je početkom aprila uputila pismo finskoj kompaniji „Gasum“ u kome se navode novi uslovi ugovora – plaćanje gasa u rubljama.
Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano. Pored Mađarske i Austrija je potvrdila da nema problema u snabdevanju ruskim gasom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Mere za smanjenje rizika od zapadnih sankcija: Rusija aktivnije prelazi na obračune u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala