- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Kolona ruske vojne tehnike u blizini Hersona - Sputnik Srbija

LNR i DNR će uskoro biti oslobođene, Kijev sprema dve nove provokacije sa otrovnim supstancama

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 106. dan. U toku su borbe za Slavjansk u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinske snage u Severodonjecku minirale su fabriku „Azot“, u kojoj drže kao taoce oko 300 civila. Ruska vojska je uništila prelaz preko reke Severski Donjec, a u Žitomirskoj oblasti uništen je ukrajinski centar za vojnu obuku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:24 09.06.2022
22:06 09.06.2022
21:37 09.06.2022
Čečenski borci preuzeli su punu kontrolu nad železničkom stanicom „Svetlanovo“ u LNR, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.

„Ukrajinski vojnici na železničkoj stanici 'Svetlanovo' nisu izdržali nalet savezničkih snaga. Ovaj strateški važan objekat trenutno je pod punom kontrolom boraca specijalnog policijskog puka 'Heroj Rusije Ahmat Hadži Kadirov' Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenije“, objavio je Kadirov na Telegramu.

Takođe je saopštio da će čečenske specijalne jedinice u narednim danima pristupiti oslobađanju grada Lisičanska u LNR.
„Juče su potukli formacije teritorijalne odbrane i snaga za specijalne operacije Ukrajine – 58 ljudi. U narednim danima naše specijalne jedinice počeće da oslobađaju Lisičansk“, saopštio je Kadirov.
21:25 09.06.2022
21:24 09.06.2022
Pogled na ulicu iz zgrade oštećene u granatiranju Avdejevke na istoku Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Ruska vojska upozorava: Ekstremisti u Ukrajini spremaju provokacije na više mesta
18:49 09.06.2022
Cela teritorija Kamiševahe u Luganskoj Narodnoj Republici, gde su se donedavno vodile žestoke bitke, je očišćena, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
On je čak na svom Telegram kanalu objavio i fotografije oslobođenog naselja.
Dodao je i da su se preostale ukrajinske snage povukle u naselje Vrubovka gde ih, kako je dodao, čeka „neslavan kraj“.
18:49 09.06.2022
18:11 09.06.2022
Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin kazao je da nije isključena mogućnost da će pomilovati strane plaćenike koji su osuđeni na smrt.
„Takva mogućnost postoji, ali pitanje je pravednosti. Znam kakav stav imaju građani prema ovim zločincima, a to je da pravda uvek pobeđuje“, kazao je.
17:52 09.06.2022
16:06 09.06.2022
Državljane Velike Britanije Šona Pinera i Ejdena Aslina, kao i državljanina Maroka Saduna Bragima, koji su ratovali na strani Ukrajine, Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na smrt, prenosi reporter Sputnjika.
Prethodno je saopštio da su se optuženi izjasnili krivim da su prekršili član 232 Krivičnog zakona DNR „Prolazak obuke u cilju terorističke aktivnosti“, ali da nisu i za optužbe da su za novčanu naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine u cilju nasilnog preuzimanja vlasti u DNR, za šta je predviđena kazna zatvora do 20 godina ili smrtna kazna u otežavajućim okolnostima.
Ako prvi čovek DNR pomiluje osuđenike, smrtna kazna može biti zamenjena doživotnom ili 25 godina zatvora. Inače, smrtna kazna se, prema zakonima DNR, sprovodi streljanjem.
Inače, Britanci Šon Piner i Ejden Aslin i Marokanac Sadun Bragum predali su se u Marijupolju sredinom aprila. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da „plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci, te da ih u najboljem slučaju čeka dugogodišnja zatvorska kazna“.
16:06 09.06.2022
14:43 09.06.2022
Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka potrebno mesec dana
Za uklanjanje mina iz ukrajinskih luka radi izvoza prehrambenih proizvoda potrebno je oko mesec dana, smatra bivši ministar odbrane Italije Đampero di Paola.
„To zavisi od toga koliko odreda i snaga Turci nameravaju da angažuju za uklanjanje mina: to je dugotrajna, spora i metodična operacija, ona zavisi još i od površine akvatorije. Rekao bih da je potrebno oko mesec dana“, rekao je admiral u penziji za list „Mesađero“.
Di Paola je naveo da trgovačke brodove na izlazu iz crnomorskih luka mogu da prate turski brodovi, zajedno s ruskim, ukoliko to prihvati ukrajinska strana.
Kontrola robe može da se obavlja u Istanbulu, dodao je bivši ministar, ocenivši da je prevoz žita Crnim morem ne samo moguć nego i pogodan za sve strane.
„Ukrajinci će videti da je luka u Odesi odblokirana i da izvozi njihovo žito, osnovni ekonomski resurs zemlje. Rusi bi mogli da kažu da u toj situaciji nisu ispali loši, jer bi pokazali da su zabrinuti zbog svetske gladi, posebno u Africi. I Turska bi, takođe, bila pobednik, kao 'domaćin' Crnog mora. Pored toga, to bi za nas bio prvi signal dogovora među protivnicima“, rekao je Di Paola.
14:27 09.06.2022
Ujedinjene nacije hoće da reše problem izvoza žita „u paketu“, odnosno da istovremeno izvoze ukrajinsko žito i osiguraju izvoz ruskog, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov.
„S naše strane nema nikakvih prepreka za izvoz žita. I predstavnici Ujedinjenih nacija su izneli konkretne predloge kako da se to učini, u kojim je količinama Rusija spremna da izvozi žito i đubrivo. Pitanje je šta je s ukrajinskom stranom. Ujedinjene nacije žele da taj problem reše 'u paketu', odnosno izvoz žita iz Rusije, ali i ukrajinskog žita koje je drugi deo paketa“, rekao je Gatilov za televizijski kanal „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, Moskva nastavlja kontakte s Ujedinjenim nacijama kada je reč o izvozu ukrajinskog žita, te da je konstruktivna i spremna da se taj problem reši što pre.
14:25 09.06.2022
Načelnik mreže obaveštajaca teritorijalne odbrane Hersona: Kijev nas je izdao
Načelnik kadrovskog odeljenja 124. brigade takozvane teritorijalne odbrane u Hersonskoj oblasti i rukovodilac podzemne mreže obaveštajaca ukrajinske teritorijalne odbrane Valentin Bondarenko saopštio je da je odlučio da podnese ostavku zbog izdaje njegovih komandanata protiv njegovih potčinjenih i stanovnika Hersona.
„Želim da kažem da podnosim ostavku. Moja odluka je potpuno svesna i dobrovoljna. Ne podržavam vladu na čelu sa Zelenskim i Porošenkom, kao ni kompletnu komandu Oružanih snaga Ukrajine, jer ih smatram marionetama Zapada i izdajnicima ukrajinskog naroda koji su pokrali bogatstvo zemlje i izneli ga iz nje“, rekao je Bondarenko ruskim novinarima na konferenciji za štampu.
Bivši načelnik kadrovskog dodao je dobio komandu od svog komandanta (brigade teritorijalne odbrane za Hersonsku oblast Dmitrija Iščenka) da povuče ljude iz Hersona.
„Na pitanje kako to da učini, on je odgovorio: Idite na sreću. To znači samo ostaviti ljude“, rekao je on.
„Svi u Hersonu vide kako se granatiraju periferije i centar Hersona. Istovremeno, ukrajinski mediji o tome apsolutno lažu. Govore nam o mitskim uspesima vojske i ofanzivi na frontu, odnosno, jasno je da je to potpuna laž... U prisustvu Rusije, stanovnici Hersona dobijaju brigu koje nije bilo pod prethodnom vlašću u Hersonu“, ocenio je Bondarenko.
14:20 09.06.2022
Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck 20 raketa iz sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
13:58 09.06.2022
13:38 09.06.2022
13:38 09.06.2022
Ukrajinske trupe nisu spremne da pucaju iz haubica M-777 kalibra 155 mm koje su isporučile Sjedinjene Američke Države, smatra artiljerac 1. Slovenske brigade DNR sa pozivnim nazivom „Ševa“ (brigada pruža podršku vojsci LNR).
„Stigle su nove pošiljke stranog porekla, kao što je M777. Koliko sam shvatio, oni (ukrajinske trupe) nemaju neku posebnu obuku. Ne pucaju preciznije, samo gađaju gradove, sela, naselja, uništavajući infrastrukturu“, rekao je artiljerac.
Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe pucaju na stambeni sektor „prosto iz očaja“, dok se civilnom stanovništvu nanosi ozbiljna šteta iz američkih haubica.
„Projektil kalibra 155 mm jednostavno razbija običnu kuću do temelja“, objasnio je on.
Sjedinjene Američke Države isporučile su haubice dugog dometa M-777. Ukrajinske trupe su ih već koristile za gađanje gradova, uključujući Donjeck, u kojima su poginuli civili.
13:19 09.06.2022
13:17 09.06.2022
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
RUSIJA
Kijev: Zapadno oružje koje smo dobili porazilo bi svaku evropsku vojsku, ali ne i rusku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala