- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stejt department: Ništa od pregovora sa Rusijom o strateškoj stabilnosti

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne planiraju novu rundu pregovora sa Rusijom na temu strateške stabilnosti i pozivaju Moskvu da prvo izabere put diplomatije umesto agresije, izjavio je visoki predstavnik Stejt departmenta.
„Nakon početka neisprovociranog, nasilnog i agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine mi smo zaustavili učešće u dijalogu o strateškoj stabilnosti i trenutno ne planiramo nove pregovore. Potrebno je da Rusija izabere diplomatiju, a ne rat i agresiju“, rekao je saradnik Stejt departmenta.
Kako je ranije izjavio ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, strateški dijalog je zamrznut 25. februara na neodređeno vreme na inicijativu Vašingtona. Po rečima diplomate, američka strana je obavestila Moskvu da kontrola naoružanja nije prioritet za administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena u vreme kada Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
Sa druge strane, Vašington tvrdi da Rusija treba da pokaže da je raspoložena za diplomatsku saradnju sa SAD kako bi Moskva i Vašington mogli da obnove bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti. Poslednja runda konsultacija o tim i sličnim pitanjima održana je u januaru u Ženevi.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Amerika želi da očuva žarište nestabilnosti u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala