- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Amerika želi da očuva žarište nestabilnosti u Evropi

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaAnatolij Antonov
Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su zainteresovane da očuvaju žarište nestabilnosti u Evropi, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mora se priznati da su u velikoj meri SAD uspele u svojoj politici i planovima“, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv“.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a i Evropske unije su se okupile oko Vašingtona, zajedno stvaraju „zid“ koji će godinama, a možda i decenijama, zaustaviti obostrano korisnu i ravnopravnu saradnju sa Rusijom. A Sjedinjene Američke Države u ovoj situaciji, kao i u vreme Prvog i Drugog svetskog rata „izvlače kestenje iz vatre“ pokušavajući da profitiraju, dodao je ruski ambasador.
On je naveo da su SAD same saterale u ćošak dijalog sa Rusijom, ignorišući njenu zabrinutost u oblasti nacionalne bezbednosti, a sada su i zamrznule sve lične kontakte sa ruskom ambasadom.
„Komunikacija se odvija isključivo putem telefona i mejla i to samo po tehničkim pitanjima. Nažalost, nastavlja se i vizni rat“, rekao je on.
Ruski ambasador je dodao da su SAD zanemarile ruske nacionalne interese i uništile pokušaje mirnog rešavanja krize u Evropi.

Prema njegovom mišljenju, Amerika je do 24. februara 2022. godine mogla da spreči vojni konflikt i da računa na miran ishod. Dovoljno je bilo ubediti Kijev da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima Donbasa.

„Međutim, danas su svi ruski zahtevi i zabrinutosti ignorisane. U suštini su nas pozvali da legnemo pod točkove NATO voza koji se kretao velikom brzinom ka Rusiji“, pojasnio je diplomata i dodao da se situacija u sferi bezbednosti još više pogoršala političkom odlukom Finske i Švedske da postanu članice NATO-a.

Amerika se dublje uvlači u sukob u Ukrajini

SAD se dublje uvlače u sukob u Ukrajini sa najnepredvidljivijim posledicama za dve nuklearne sile, isporučujući sve snažnije naoružanje Ukrajini, situacija izgleda alarmantno rekao je Antonov.
On je naglasio da svaki dan treba podsećati američke kolege da su SAD i Rusija dve sile koje su odgovorne za bezbednost u svetu.

Amerika gura Rusiju da pregovara sa Ukrajinom, ali postoje tri uslova

Ruski ambasador je naveo da SAD guraju Rusiju sa svih strana na pregovore sa Ukrajinom, ali pod uslovom da se prekinu sukobi.

„Postoje tri uslova. Prvi je da se prekinu vojne akcije u okviru specijalne vojne operacije. Drugi - da se povuče naša vojska do linije koja je bila do 24. februara ove godine. Treći uslov je da se pokajemo za sve što je učinjeno“, rekao je Antonov.

Istakao je i da se zaposlenima u ambasadi Rusije u SAD preti, da dolazi do fizičkih obračuna, a saradnici američkih specijalnih službi se nalaze oko ambasade i pokušavaju da ih vrbuju.
Antonov je naglasio da je osnovni cilj Amerike slabljenje Rusije i njena izolacija.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Moskva ne preti SAD i njihovim saveznicima u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala