- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savetnik ruskog predsednika otkriva šta čeka svet narednih godina

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni predstavnik predsednika Rusije za digitalni i tehnološki razvoj Dmitrij Peskov
Specijalni predstavnik predsednika Rusije za digitalni i tehnološki razvoj Dmitrij Peskov  - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Svet u narednim godinama čeka smanjivanje globalizma i „fragmentacija“, a Rusija u ovim uslovima treba da postigne tehnološki suverenitet, smatra specijalni predstavnik ruskog predsednika za digitalni razvoj Dmitrij Peskov.
„Najverovatniji scenario u narednim godinama je ‘fragmentacija’. Praktično je zagarantovano smanjivanje globalizma i kraj globalnog sistema bezbednosti 20. veka. Ponovno pokretanje globalnih tehnoloških tržišta, nacionalizacija tehničkih standarda, relokalizacija proizvodnje kritičnih dobara“, napisao je Peskov u svojoj kolumni za portal „RBK“.
Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji svi veliki ekonomski blokovi će želeti da hranu i lekove proizvode kod kuće.
„To je ono što se trenutno dešava“, dodao je on.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Patrušev: Zapad pokušava da izazove sveobuhvatnu ekonomsku krizu u Rusiji, pripremamo mere
Peskov je takođe primetio da Rusija u narednih 10 godina treba da stvori „tehnološki suverenitet“ u okviru scenarija izgradnje sopstvenog „ostrva“, a isto čeka Sjedinjene Američke Države i Kina.
Osim toga, prema rečima specijalnog predstavnika, Rusija se sada suočava sa nekoliko velikih izazova, uključujući odgovor na zelenu agendu, stvaranje sopstvenog tehnološko-ekonomskog bloka, izvoznog paketa poljoprivredne proizvodnje, nove generacije transportno-logističkih koridora sa azijskim zemljama, kao i izvoz globalne bezbednosti i rešavanje problema ljudskog kapitala.
Peskov je dodao da u današnjim realnostima nema smisla baviti se tehnologijom bez rešavanja problema kognitivnog suvereniteta koji podrazumeva prisustvo sopstvenih analitičkih sposobnosti, „kako bi se razdvojilo ono što je zaista potrebno od onoga drugi nameću“.
Na taj način tehnološki suverenitet treba da pomogne u osiguravanju bezbednosti, dobijanju energije, prehrambene nezavisnosti, dostupnosti osnovnih dobara, saobraćajne povezanosti, proizvodnje informacija i pristupa sredstvima za proizvodnju, zaključio je Peskov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Putin: Rusija će jačati svoju snagu, nezavisnost i suverenitet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala