- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon o biolaboratorijama u Ukrajini: Dve decenije smo podržavali 46 laboratorija u civilne svrhe

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države u poslednjih 20 godina pružale su legalnu podršku za 46 bioloških objekata u Ukrajini u okviru medicinskih i poljoprivrednih civilnih projekata, saopštio je Pentagon.

„SAD su radile na poboljšanju biološke bezbednosti i zaštite Ukrajine, efikasnosti epidemiološkog nadzora nad ljudima i životinjama, pružajući podršku za 46 civilnih ukrajinskih laboratorija, zdravstvenih ustanova i centara za dijagnostiku bolesti u poslednje dve decenije“, navodi se u saopštenju.

Pentagon tvrdi da je saradnja bila transparentna, da se odvijala u skladu sa normama američkog, ukrajinskog zakona i međunarodnog prava, često u partnerstvu sa multilateralnim strukturama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju.
Takođe se navodi da Ukrajina nema nuklearni, hemijski ili biološki program vojnog usmerenja, te da se njene laboratorije ni na koji način ne razliku od sličnih medicinskih i naučnih objekata širom sveta.
Pentagon i Stejt department sprovodili su programe finansiranja kako bi se promenila namena bivših sovjetskih vojno-bioloških objekata u „javne zdravstvene ustanove“ širom bivšeg SSSR-a.
„SAD su u okviru međunarodne saradnje takođe radile na eliminisanju drugih bioloških pretnji na teritoriji bivšeg SSSR. Bili su uključeni stručnjaci iz oblasti biologije, biološke bezbednosti, javnog zdravlja i srodnih oblasti iz cele američke vlade. Ti napori su doprineli razvoju epidemiološkog nadzora i širenju saradnje u miroljubive svrhe u oblasti bioloških istraživanja između naučnika bivšeg SSSR i svetskom naučnom zajednicom u skladu sa međunarodnim normama bezbednosti, zaštite, neširenja i transparentnosti “, navodi američka strana.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Prema navodima ruskog odbrambenog resora, na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Rusija potvrdila: Ukrajinske biolaboratorije uključene u sistem Pentagona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala