- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministri bugarske vladajuće partije podnose ostavke

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Ministri iz bugarske partije „Postoji takav narod“, koja je deo vladajuće koalicije, počeli su da podnose ostavke. Ministar regionalnog razvoja Bugarske Grozdan Karadžov obavestio je parlament o svojoj odluci, a sutra planira da podnese ostavku i ministar sporta Radostin Vasiljev.
Prema rečima Vasiljeva, sva četvorica ministara iz partije „Postoji takav narod“ planiraju da daju ostavku.
Kako je danas izjavila ministarka inostranih poslova Teodora Genčovska, bugarski premijer Kiril Petkov vodi svoju spoljnu politiku po pitanju Severne Makedonije. Prema njenim rečima, predstavnici raznih evropski institucija su informisali bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova o tome da im premijer daje neke signale koji nisu u skladu sa politikom Ministarstva.
Petkov je optužbe partije „Postoji takav narod“ nazvao neosnovanim. Na pres konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Vahreljijem je naveo da Bugarska nastavlja da brani prava bugarskih građana i da ima tri uslova za Severnu Makedoniju.

„Prvo, pridržavajte se pozicije koju je usvojio bugarski parlament 2019. godine. Drugo, uključiti Bugare koji žive u Severnoj Makedoniji u Ustav Severne Makedonije kako bi njihova prava bila zaštićena. Treće, realizujte Sporazum o dobrosusedstvu. O tome smo ranije razgovarali i sada pričamo o tome i pokušavamo da shvatimo da li EU može biti garant za ispunjavanje ova tri uslova“, izjavio je on.

Prema rečima poslanice partije „Postoji takav narod“ Ive Miteve, zemlji sada nisu potrebni prevremeni izbori i parlament bi trebalo da pokuša da formira novu Vladu.
„Ako bismo želeli da ovaj premijer ostane, mi onda ne bismo svoje ministre povukli iz Vlade. Problem je u samoj Vladi, na čelu sa premijerom i potpredsednikom Vlade, najbližim saradnikom Petkova - Asenom Vasiljevom. Dosta nam je više te situacije da se na koalicionim odborima ništa ne dešava“, rekla je Miteva.
O ostavkama ministara juče je upozorio lider partije Slava Trifonov. On je još jednom oštro osudio Vladu Kirila Petkova i optužio je za pokušaje da izda nacionalne interese Bugarske po pitanju ulaska Severne Makedonije u EU.
Povod za ostavke je bio jučerašnji sastanak na temu ažuriranja budžeta koji je bio uključen u agendu uprkos neslaganja ministara. Na raspravi o budžetu, premijer i ministar Karadžov počeli su da razmenjuju uzajamne optužbe za pokušaje spletkarenja. Prema njegovim rečima, Vlada je još jednom bez konsultacija promovisala projekat ažuriranja budžeta. Petkov je optužio partiju „Postoji takav narod“ da se ne ponaša kako treba i optužio ju je zbog namere da se sredstva dodele građevinskim kompanijama umesto penzionerima.
Najveće neslaganje između partije „Postoji takav narod“ i Petkova je članstvo Severne Makedonije u EU. Prethodna Vlada Bojka Borisova je insistirala na ispunjavanju uslova bilateralnog sporazuma iz 2017. godine, po kojima bi Sofija i Skoplje trebalo da razreše istorijske nesuglasice.
Osim toga, Bugarska zahteva od Skoplja da ne insistira na ideji postojanja makedonske manjine u Bugarskoj i da pristane na formulaciju „zvanični jezik Republike Severne Makedonije“ umesto „makedonski jezik“. Vlada Kirila Petkova, koja je formirana krajem 2021. godine, više puta je izjavljivala da će nastaviti raniju politiku prema Skoplju. Međutim, sve vreme i političari i novinari sumnjaju da je premijer nameravao da napravi ustupke i Skoplju da zeleno svetlo.
Aerodrom u Sofiji, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SVET
Kraj vladajuće koalicije u Bugarskoj? Vlada optužena za rasipništvo i tajne ustupke Skoplju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala