- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kraj vladajuće koalicije u Bugarskoj? Vlada optužena za rasipništvo i tajne ustupke Skoplju

© Foto : Wikipedia/Alexdevil Aerodrom u Sofiji, Bugarska
Aerodrom u Sofiji, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Bugarska stranka „Postoji takav narod“ napustiće vladajuću koaliciju i Vladu, saopštio je lider partije Slavi Trifonov, a razlog je politika vladajuće stranke prema Severnoj Makedoniji i nezadovoljstvo radom potpredsednika Vlade, ministra finansija i najbližeg saradnika premijera Bugarske Asena Vasileva.
U bugarskim medijima aktivno se šire glasine o tome da aktuelna vlada planira da odustane od principijelne pozicije Bugarske i da napravi ustupke kako bi što pre počeli pregovori o ulasku Severne Makedonije u EU. Petkov je više puta odgovarao da nije preuzeo na sebe nikakve obaveze o ukidanju veta na pokretanje pregovora, te da njegova vlada poštuje sve procedure po pitanju odnosa sa Skopljem.
Prema rečima Trifonova, aktuelna bugarska Vlada ne izlazi na kraj sa svojim zadacima, a namere po pitanju Skoplja nazvao je nacionalnom izdajom.

„Postoje dva razloga zašto ta koalicija ne funkcioniše i zašto nam nije mesto u koaliciji: Makedonija i činjenica da u našoj zemlji više nema novca. Premijer je obećao raznim evrpopskim i svetskim liderima da će ukinuti veto za Severnu Makedoniju i preduzima sve moguće da to učini, iako veliki deo Bugara želi da Severna Makedonija započne pregovore tek kada ispuni sporazum koje su zemlje potpisale 2017. godine“, rekao je Trifonov u video-obraćanju.

Povod za njegovu izjavu je današnji skandal na sastanku o ažuriranju budžeta koji je bio usvojen uprkos neslaganju ministara iz strane „Postoji takav narod“. Po rečima Trifonova, ministar finansija Vasilev troši milijarde leva „kako mu odgovara“.
„Četiri milijarde leva uzeto je od energetskog sektora za tekuće potrebe, 1,2 milijarde je uzeto za kupovinu žita, ali nema nikakvog žita, niti tog novca“, rekao je lider stranke „Postoji takav narod“.
Kao odgovor na njegovo obraćanje, premijer Bugarske Kiril Petkov je izjavio da je spreman za opciju „manjinske vlade“.
Vladajuća koalicija Bugarske obuhvata četiri političke stranke, uključujući i partiju „Postoji takav narod“ koju u aktuelnoj vladi predstavljaju četiri zvaničnika – potpredsednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i unapređenja, ministarka spoljnih poslova, ministar energetike i ministar sporta.
Ranije je ministarka spoljnih poslova Bugarske Teodora Genčovska optužila premijera Kirila Petkova i njegovu stranku da vode samostalnu politiku o ulasku Severne Makedonije u EU. Ona je saopštila da savetnici Petkova imaju „ambicije da što pre ukinu veto sa početka pregovora o ulasku susedne zemlje u EU“.
Bugarska poslednjih godina dosledno podržava težu Severne Makedonije da uđe u EU, ali zahteva da se prvo ispune njeni uslovi.
Zastava Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
REGION
Skoplje očekuje da Bugarska odblokira put ka EU: Najavljen i mogući datum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala