- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Ludilo mozga“: EU poziva zemlje da ne kupuju od Rusije žito, „izvezeno iz Ukrajine“

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Evropska unija poziva sve zemlje sveta da ne kupuju od Rusije žito, koje je navodno izvezeno iz Ukrajine, izjavio je portparol EU Peter Stano u Briselu.
„Pozivamo sve zemlje sveta da ne kupuju od Rusije žito ukradeno u Ukrajini, pozivamo ih da utvrde poreklo žita“, rekao je Stano.
Takođe je dodao da je, prema informacijama spoljnopolitičke službe EU, Rusija navodno „pokušala da proda turu žita Egiptu, ali je Egipat odbio“.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, sa svoje strane, saopštila da Evropska komisija trenutno pravi kopnene zelene koridore za ubrzani izvoz više od 20 miliona tona žita iz Ukrajine preko Poljske, Slovačke i Rumunije. Po njenim rečima, na taj način EU „pojednostavljuje izvoz iz Ukrajine“, što će omogućiti Kijevu da kupi potrebnu robu.
„Pozivamo sve partnere da ne ograničavaju trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Bilo kakva trgovinska ograničenja su apsolutno neprihvatljiva i u našim zemljama-članicama, i u celom svetu“, rekla je Fon der Lajen.

„Ludilo mozga predstavnika EU“

Član Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Rusije Sergej Cekov izjavio je da je poziv EU da zemlje ne kupuju žito od Rusije – nova ludost predstavnika EU koji izmišljaju nove laži, a onda ih šire.
„Kako se žito uopšte može podeliti na rusko ili ukrajinsko? Mi isporučujemo rusko žito, raspolažemo velikim količinama, u principu zauzimamo vodeća mesta po izvozu žita. Oni jednostavno ne mogu da organizuju izvoz žita iz Ukrajine, konkretno, morskim putem, preko Crnog mora“, rekao je Cekov.
Kako je naglasio, ukrajinske vlasti ne žele da izvoze žito iz Ukrajine preko Belorusije, a u Crnom moru planiraju da koncentrišu gotovo sve snage NATO-a kako bi izvršili taj zadatak.
„Da su hteli da organizuju izvoz, ne bi bilo nikakvih problema“, zaključio je Cekov.
Ujedinjene nacije su u više navrata upozorile na opasnost svetske prehrambene krize zbog nedostatka žita, a Zapad je optužio Rusiju da sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, što je Moskva kategorički odbacila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da problem izvoza žita iz Ukrajine ne postoji i da Rusija to ne sprečava. Ako Ukrajina ukloni mine iz luka, brodovi sa žitom će moći da isplove odatle bez ikakvih problema, naveo je Putin.
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Kremlj: Svetska prehrambena kriza je već počela, a njen uzrok su pogrešne odluke Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala