- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Svetska prehrambena kriza je već počela, a njen uzrok su pogrešne odluke Zapada

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Svetska prehrambena kriza je već počela, a njen katalizator nije ukrajinska kriza, nego niz događaja i pogrešnih dejstava vlada raznih zemalja, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Tokom razgovora s novinarima Peskov je naglasio da ne treba preuveličavati značaj ukrajinskih rezervi žita za svet.
„Moramo razumeti poziciju ukrajinske strane, reč je o ukrajinskom žitu. Kao prvo, koliko nam je poznato, tog žita je mnogo manje nego što govore sami Ukrajinci. Drugo, verovatno ne treba preuveličavati značaj tih zaliha žita s tačke gledišta uticaja na međunarodno tržište. To je isuviše mali procenat da bi mogao suštinski da utiče na razvijanje prehrambene krize svetskih razmera, koja je već počela“, rekao je Peskov.
Portparol Kremlja je istakao da su uzrok krize greške rukovodstava raznih zemalja.
„Ponavljamo, o tome je danas govorio i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov: ukrajinska kriza nije razlog ili katalizator prehrambene krize u svetu. Njoj je prethodio čitav lanac događaja i pogrešnih dejstava vlada raznih zemalja“, naglasio je Peskov.
Odgovarajući na pitanje da li Moskva razmatra mogućnost posredovanja trećih zemalja u vezi s tim problemom Dmitrij Peskov je rekao da je neophodno da prvo ukrajinska strana kaže šta joj je potrebno i da li uopšte želi negde da isporučuje svoje žito.

Za izvor ruskog žita neophodno ukinuti sankcije

Govoreći o isporukama ruskog žita Zapadu, Peskov je naglasio da je za to neophodno prvo ukinuti sankcije Rusiji, ali da za sada nema konkretnih razgovora o tome.
„Znate izjavu predsednika Putina koji je rekao da je radi isporuke ruskog žita na međunarodno tržište neophodno menjati odgovarajuće sankcije – direktne, indirektne, sankcije povezane s osiguranjem brodova, s nemogućnošću uplovljavanja brodova koji prevoze to žito u evropske luke. To suštinski otežava proces... Za sada nema sadržajnih razgovora o tome“, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li Rusija pregovara o izvozu žita s još nekom zemljom osim Turske i da li se u tom kontekstu razmatra ublažavanje sankcija Moskvi.
Portparol Kremlja je dodao da se tim pitanjem bave trgovci koji nailaze na zid ograničenja.
Ujedinjene nacije su u više navrata upozorile na opasnost svetske prehrambene krize zbog nedostatka žita, a Zapad je optužio Rusiju da sprečava isporuke ukrajinskog žita na svetsko tržište, što je Moskva kategorički odbacila.
Kijevske vlasti su same stvorile mnoštvo prepreka za izvoz svog žita: pored paljenja žita u Marijupoljskoj luci, ukrajinska vojska je postavila mine u akvatoriji Crnog mora, što onemogućava isplovljavanje brodova koji prevoze pšenicu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da problem izvoza žita iz Ukrajine ne postoji i da Rusija to ne sprečava. Ako Ukrajina ukloni mine iz luka, brodovi za žitom će moći da isplove odatle bez ikakvih problema, naveo je Putin.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad krizu sa žitom koristi kao stalni izvor globalne strepnje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala