- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: U SAD objavljen rat ruskim medijima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Ruskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama „objavljen je rat“, u toku je progon, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Želeli smo da skrenemo pažnju američkih vladinih agencija i javnosti na ono što se dešava sa ruskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama. Radi se o tome da im je tamo objavljen rat, pravi rat“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.
Ona je dodala da je to „pravi progon“ ruskih medija i novinara.
„Okupili smo u pres centru u Moskvi američke novinare, šefove biroa svih američkih medija koji su ovde akreditovani i jednostavno im rekli tačku po tačku šta se dešava sa njihovim ruskim kolegama u Sjedinjenim Američkim Državama zbog beskrajnih izjava Vašingtona da kod nas nije nešto u redu sa slobodom govora. Ispostavilo se da nisu znali za to. Odnosno, američki novinari koji rade u Rusiji nisu imali pojma kako njihove ruske kolege žive u Sjedinjenim Američkim Državama“, dodala je portparolka.
Ona je dodala da ruskim novinarima u SAD ne izdaju i ne produžavaju vize, račini su im blokirani i, ukoliko Vašington ne reši situaciju, američki mediji u Rusiji će se suočiti sa istim problemima, Moskva će odgovoriti srazmerno.
Prema njenim rečima, ruskim medijima u SAD stvoreni su „nepodnošljivi uslove za postojanje“ i profesionalan rad.
„Da bi efekat bio jači, rekli smo da ćemo, ako to ne prestane u SAD, početi da radimo isto američkim novinarima u Rusiji“, istakla je Zaharova.
„Za sada nismo čuli konstruktivne predloge. Ako Stejt department, Vašington u celini ne promeni mišljenje o progonu i uništavanju ruskih novinara, mi ćemo, naravno, delovati proporcionalno“, konstatovala je portparolka.

Reagovanje na zabranu ruskih televizija u Francuskoj

Nastavljajući da govori o medijima, Zaharova je podsetila da je Francuska zabranila rad ruskih televizija i dodala da će Rusija na tu zabranu odgovoriti.

„Francuske vlasti još jednom, ne rečju, već delom, dokazuju svoju, pod navodnicima, već, nažalost, bespogovornu privrženost idealima slobode govora i pristupa informacijama. Još jedna potvrda – prevremena, izvršena kršenjem čak i procedura uspostavljenih u samoj Evropskoj uniji, da se prekine emitovanje tri ruska TV kanala – ‘Rusija Planeta’, ‘Rusija 24’, TV centar – Međunarodni’“, rekla je Zaharova.

„Naravno, proučićemo opcije za reagovanje na takve neprijateljske akcije i, naravno, odgovor će biti dat“, naglasila je ona.

Zabrane emitovanja u Letoniji

Komentarišući zabranu emitovanja preostalih ruskih TV kanala u Letoniji, Zaharova je rekla da to predstavlja „medijski genocid“.
„Ovog puta lokalni medijski regulator je objavio da će 9. juna stupiti na snagu zabrana distribucije signala za sve TV kanale registrovane na teritoriji Rusije. Radi se o ukupno 80 TV emitera... Sva krivica ovih medijskih operatera pred Rigom je u tome što su lakomisleno bili licencirani kao mediji u ruskoj jurisdikciji. Primenom ove mere oko 40 odsto stanovništva zemlje lišava pristup gotovo svim televizijskim izvorima informacija na ruskom jeziku. A šta je ovo ako ne informativni genocid, medijski genocid?“, istakla je portparolka.
Lideri EU su se na samitu u Briselu dogovorili o uvođenju delimičnog naftnog embarga Rusiji, čime je deblokirano uvođenje šestog paketa antiruskih sankcija, koje uključuju i isključenje tri ruske banke iz SVIFT-a, uključujući „Sberbanku“, zabranu emitovanja tri ruske televizije u EU, kao i pojedinačne sankcije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
RUSIJA
Zaharova upitala Nemačku: Zašto ćutite o blokadi ruskih medija u Evropi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala