- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vaspitna mera Vašingtona prema Beogradu“: Zaharova prokomentarisala zabranu preleta aviona Lavrova

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Situacija sa osujećivanjem posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji je vaspitna mera Sjedinjenih Američkih Država prema Beogradu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„To je bio vaspitna mera Vašingtona konkretno u odnosu na Beograd“, rekla je Zaharova za Sputnjik.
Vašington se u početku „držao u senci“, ali je onda iz njega „izbilo“, konstatovala je ona, komentarišući izjavu portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je pozvao Srbiju da se fokusira na postizanje „deklarisanog cilja“ pridruživanja Evropskoj uniji, uključujući „sinhronizaciju svoje spoljne i odbrambene politike sa ostatkom Evrope“.
Prajs je takođe dodao da SAD smatraju odbijanje Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore da obezbede vazdušni koridor Lavrovljevom avionu njihovom suverenom odlukom i demonstracijom kolektivne odlučnosti Evrope da Rusiju smatra odgovornom za vojna dejstva.
Evropa je, prema njenim rečima, zabranivši prelet pokušala da pokaže jedinstvo „pećinskom metodom“.
„Situacija u vezi sa uskraćivanjem preleta ne tiče se nas, već njih. Oni (Evropljani) samo pokušavaju da pokažu jedinstvo u redovima nekom čudnom, zaista pećinskom metodom“, istakla je diplomata.
Zaharova je pretpostavila da se na taj način „niz mladonatovaca huška protiv Srbije“.
Prema njenim rečima, demonstracija solidarnosti takvim „grubim metodama“ nije ništa drugo do vera u svoje „istorijsko liderstvo“ zasnovano na kolonijalnim prednostima u vidu ispumpavanja resursa.
Istovremeno, Zaharova je naglasila da za to nema mesta u savremenom svetu.
Kako je navela, nemoguće je blokirati međunarodne kontakte Rusije i podsetila na posete delegacije na čelu sa Sergejem Lavrovom zemljama Bliskog istoka i Azije i „danonoćne kontakte“ Rusije sa „najbližim susedima“.
Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile su 5. juna svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra, koji je trebalo da dođe u Beograd, zbog čega je otkazana poseta planirana za 6-7. jun.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
Zaharova: EU se pretvorila u ekonomsko odeljenje NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala