- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Traže neprijatelje naroda: Bugarski novinar o predlogu da se utvrdi uticaj Kremlja

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Bugarski nadzorni organ Saveta elektronskih medija planira da organizuje diskusiju posvećenu problemima dezinformacija u ratnim uslovima. Predlog je iznela predstavnica regulatora Prolet Velkova koja je navela da je potrebno proveravati da li se među gostima u medijima nije ušunjao neprijatelj bugarskog naroda.

„Da li se širi uticaj Kremlja, koji mediji ga šire i pomoću kojih emisija i govornika, sagovornika, učesnika i eksperata? Da li nivo stručnosti gostiju odgovara temama o kojima se raspravlja?“, zapitala se ona izlažući na Savet elektronskih medija.

Novinar „Bugarske slobodne televizije“ i stručnjak za međunarodno pravo Velizar Enčev je sumnjičav u vezi sa predlogom člana nadzornog organa. Prema njegovom mišljenju, Velkova je, u suštini, predložila da je potrebno da se odlučuje „ko može da razgovara o nekoj temi i da proveri da li se neprijatelj naroda nije ušunjao u emisiju“.
„Neka televizije početkom nedelje dostave biografije gostiju svih emisija, kako bi Državna agencija za nacionalnu bezbednost mogla na vreme da proveri da li neki od njih imaju kontakte sa ambasadama neprijateljskih zemalja, da li su boravili u Rusiji, Belorusiji, Iranu i Kini. Da li su se možda kritički izjašnjavali o našim evroatlantskim partnerima za poslednje 33 godine, da li su oni osuđivali operaciju ‘Šok i strahopoštovanje’ (Shockand Awe) Buša mlađeg i Tonija Blera (vojna operacija SAD i saveznika protiv Iraka 2003. godine), da li imaju neke sumnje na temu mirovne misije NATO-a, imaju li nekih sumnji povodom inostranih vojnih baza, kao i da li dovode u pitanje geopolitičke izbore naše zemlje“, napisao je Enčev na Fejsbuku.
Početkom marta je Bugarska prekinula emitovanje ruske televizije RT i blokirala sajtove informativne agencije Sputnjik. Ove nedelje je bugarski Savet elektronskih medija izglasao i da se prekine emitovanje televizije Rusija RTR/RTR Planeta, Rusija 24 i Center International.
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
EU zabranila emitovanje Sputnjika i RT-a na svojoj teritoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala