- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Slanje NATO naoružanja Moldaviji neće ojačati njenu odbrambenu moć

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVAmerički vojnici na vojnoj vežbi
Američki vojnici na vojnoj vežbi  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da slanje NATO naoružanja Moldaviji neće ojačati njenu odbrambenu moć.
Kako je rekla, od samog početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini svedoci smo aktivnog rada na tome da se ojača saradnja NATO i Moldavije.

„Jačanje odbrambene moći je suvereno pravo i unutrašnje pitanje svake države, međutim, slanje NATO naoružanja toj bivšoj sovjetskoj republici neće ojačati njenu odbrambenu moć i nije u skladu sa njenim neutralnim statusom“, kazala je Zaharova.

Po pitanju Moldavije prethodno se oglasio i Kremlj koji je saopštio da raspolaže informacijama da u toj državi postoje snage koje su zainteresovane da se ujedine sa Rumunijom, ali da zvaničnog plana za sada nema.
Prethodno je moldavska predsednica Maja Sandu izjavila da je ujedinjenje Moldavije sa Rumunijom moguće samo ukoliko stanovništvo podrži ovu ideju.
Ranije je bivši premijer Moldavije Jurij Lanke rekao da bi ova zemlja trebalo da se ujedini sa Rumunijom kako bi dobila zaštitu NATO-a i Evropske unije od navodne vojne pretnje.
Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da se priprema vojno i političko prisajedinjenje zemlje Rumuniji i upozorio na opasnost da zemlja bude uvučena u „krvavi regionalni rat“.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
Kremlj: U Moldaviji postoje snage koje žele ujedinjenje sa Rumunijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala