- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: U Moldaviji postoje snage koje žele ujedinjenje sa Rumunijom

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Kremlj nema informacije da Moldavija planira ujedinjenje sa Rumunijom, ali znamo da u republici postoje snage koje su za to zainteresovane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je na molbu novinara da prokomentariše izjave bivšeg moldavskog predsednika Igora Dodona da aktuelni moldavski predsednik ima plan o prisajedinjenju Moldavije Rumuniji rekao da Kremlj nema neke precizne informacije na tu temu.
„Sa druge strane, nama je, svakako, dobro poznato da u Moldaviji postoje određene snage koje su pristalice, ako ne ujedinjenja, a onda pre toga da Rumunija apsorbuje Moldaviju“, istakao je Peskov.
Peskovu je postavljeno i pitanje da li u slučaju prisajedinjenja Moldavije Rumuniji i NATO-u postoji pretnja po ruske mirovne snage u Pridnjestrovlju.

„Pošto za sada nema nikakvog prisajedinjenja, pitanje je prilično retoričko“, odgovorio je portparol.

Prethodno je moldavska predsednica Maja Sandu izjavila da je ujedinjenje Moldavije sa Rumunijom moguće samo ukoliko stanovništvo podrži ovu ideju.
Ranije je bivši premijer Moldavije Jurij Lanke rekao da bi ova zemlja trebalo da se ujedini sa Rumunijom kako bi dobila zaštitu NATO-a i Evropske unije od navodne vojne pretnje.
Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon izjavio je da se priprema vojno i političko prisajedinjenje zemlje Rumuniji i upozorio na opasnost da zemlja bude uvučena u „krvavi regionalni rat“.
Rumunija je 1918. uvela trupe na teritoriju savremene Moldavije, a Savet teritorije koji je formiran u Kišinjevu glasao je za ujedinjenje sa susednom državom. Od juna 1940. godine teritorija Moldavije nije u sastavu Rumunije. Na teritoriji obe zemlje postoje pristalice ideje „unionizma“, odnosno ujedinjenja Rumunije i Moldavije likvidacijom ove druge kao posebne države. Prema istraživanjima javnog mnjenja, više od 50 odsto stanovništva Moldavije je protiv ujedinjenja sa Rumunijom.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je povodom hapšenja bivšeg moldavskog predsednika Dodona izjavio da Kremlj smatra da su tužbe protiv bivšeg predsednika Igora Dodona unutrašnja stvar Moldavije, ali da je zabrinut činjenicom da se proganjaju pristalice razvoja odnosa sa Moskvom.
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2018
Više od 10.000 na skupu za ujedinjenje Moldavije i Rumunije (video)
Privođenje bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
RUSIJA
Novi pokušaj Zapada da Moldaviju uvuče u sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala