- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Specijalna vojna operacija ide po planu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije za demilitarizaciju Ukrajine napreduje po planu i postiže postavljene zadatke, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.
„Razgovarali smo o međunarodnim temama, pre svega, naravno, o Ukrajini. Još jednom smo skrenuli pažnju na probleme koji su se godinama stvarali na samim našim granicama, pretnjama našoj bezbednosti koje su stvarali spoljni igrači, koji se, pri tome, nalaze veoma daleko od ovog regiona. I razgovarali smo o toku specijalne vojne operacije koja se razvija po planu i postiže svoje zadatke, a posebnu pažnju posvetili smo smanjenju štete po civilno stanovništvo, a naravno i vojnike Oružanih snaga Ruske Federacije i Donjecke i Luganske Narodne Republike“, rekao je Lavrov.
Kako je naveo, da bi se razgovaralo o mogućnosti sastanka lidera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, pregovarački timovi bi trebalo da nastave sa radom i u tom pitanju je lopta na strani Kijeva.

„Što se tiče sastanka gospodina Zelenskog i predsednika Rusije, više puta smo objašnjavali – Zelenski želi sastanak radi sastanka, na njega se ne može osloniti. On je više puta izjavio: ‘Razgovaraću, obnovićemo pregovore samo ako Rusi povuku svoje kontigente na liniju od 24. februara’. To je apsolutno neozbiljan pristup koji je, štaviše, apsolutno u suprotnosti sa inicijativama koje je sama ukrajinska delegacija iznela 29. marta ovde u Istanbulu“, podsetio je Lavrov.

„Tako da mi svakodnevno po nekoliko puta vidimo takva kolebanja i polazimo od toga da je prvo potrebno da sa radom nastave pregovarački timovi. Lopta je na strani Ukrajine skoro dva meseca, od sredine aprila, kada su oni pre toga promenili sopstvene pristupe iznete u Istanbulu“, naglasio je Lavrov.
Lavrov je dodao da je rusko viđenje još jedne verzije nacrta sporazuma predato Kijevu sredinom aprila.
„Od tada nismo dobili nikakvu povratnu informaciju“, precizirao je šef ruske diplomatije.
Sa svoje strane, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da „u poređenju sa prošlim nedeljama, može da se kaže da se vidi pozitivnija atmosfera“.
„Ako su obe strane spremne da veruju, spremni smo da konstruktivno pristupimo ovom pitanju, kao što je to bilo u Antaliji (na razgovorima Rusije i Ukrajine)“, naglasio je Čavušoglu.
Prema njegovim rečima, Ankara je „spremna da uloži sve moguće i maksimalne napore da započne ovaj pregovarački proces“.

O isporukama naoružanja Kijevu

Komentarišući zahteve presednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za isporuke protivbrodskih sistema, Lavrov je rekao da svi razumeju „adekvatnost“ takvih izjava.
„Bukvalno sam pre samo nekoliko dana slušao kako predsednik Zelenski kaže: ‘Dajte nam protivbrodsko oružje, a mi ćemo sami odlučiti’. Generalno, po mom mišljenju, adekvatnost takve izjave je dovoljno jasna“, rekao je Lavrov.

Čavušoglu o antiruskim sankcijama

Odbijanje Ankare da se priključi sankcijama protiv Rusije možda uznemirava Ukrajinu, ali politika Turske je izbalansirana i objektivna, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
„Naš stav da ne priključimo sankcijama može da izazove uznemirenost kod mnogih, uključujući Ukrajinu, ali mora se priznati da je ta pozicija izbalansirana i objektivna“, rekao je Čavušoglu na konfenrenciji za novinare nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.
Prema njegovim rečima, Turska utvrđuje svoju politiku „samostalno, nezavisno od tuđih mišljenja“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Šef ruske diplomatije trebalo je ovih dana da boravi u poseti Beogradu, ali mu je to onemogućeno nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion. Umesto toga, održao je konferenciju za novinare:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala