- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bocan-Harčenko: Blago rečeno, Vučić je besan što je sprečen dolazak Lavrova

© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
Pratite nas
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je srpski predsednik Aleksandar Vučić veoma ljut zbog toga što je sprečena poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Vučić je besan i to blago rečeno. On je ogorčen i doživeo je to kao poniženje njega kao predsednika Srbije, njegove zemlje i naroda“, rekao je ambasador u emisiji „Solovjov lajv“.

Podsetimo, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile su svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra zbog čega je njegova poseta otkazana.
„Oni svojim postupcima unose raskol i svađu. Prirodno, to je izazov za Srbiju“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Zašto EU nije želela da Lavrov dođe u Beograd

Ruski ambasador je dodao i da zemlje EU nisu želele da svečani prijem ruskog ministra u Beogradu baci senku na predstojeću posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca.
„Postoji još jedan razlog: kontrast koji bi se pojavio tokom posete Šolca u razmaku od nekoliko dana u svetlu prijema Sergeja Lavrova ovde u Beogradu“, naveo je Bocan-Harčenko.
Prema njegovim rečima, još jedan razlog što Zapad nije želeo da Lavrov poseti Srbiju jeste i „apsolutno odsustvo želje da čuju kakvo je realno stanje stvari i stav Rusije po pitanju BiH i Kosova“.

„Odmah bi odmah jasno na koju stranu i prema kakvim ljudima je okrenut ne samo razum, nego i srce i duša većine srpskog naroda. Prijem bi bio veličanstven. Ogromno je razočarenje, Sergeja Lavrova su ovde s nestrpljenjem čekali“, rekao je ambasador.

O Kosovu

Ruski ambasador je naveo i da napetost duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova sve veća, ali da je situacija pod kontrolom zahvaljujući mudrom pristupu srpskog rukovodstva.
„Situacija je trenutno pod kontrolom. Napetost , …. pre svega imajući u vidu administrativnu liniju sa Kosovom i oblasti naseljene Srbima, ponovo je zbog popustljivosti Zapada i njegove provokacione i podstrekivačke politike – jer kosovski Albanci ne bi uradili ništa bez podrške i ne bi se ni čuli, a sad su se naravno osilili… Ta napetost polako raste. Hvala bogu, za sada je pod kontrolom“, rekao je on.
U tom kontekstu on je istakao mudar pristup predsednika Vučića koji „ne ide na provokacije i ne reaguje ishitreno“.
Ruski ambasador je juče bio domaćin proslave Dana Rusije, održane u ambasadi u Beogradu, kada je poručio da je Lavrov svim srcem želeo da dođe u Srbiju:
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
RUSIJA
„Vaspitna mera Vašingtona prema Beogradu“: Zaharova prokomentarisala zabranu preleta aviona Lavrova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala