- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnik Rosgvardije na ulasku u Melitopolj - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski nacisti zapalili silos sa žitom u Marijupolju, Melitopolj se priprema za referendum

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 104. dan. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da je oslobođeno 97 odsto teritorije LNR. U Donbasu praktično oslobođen grad Svjatogorsk. Tokom povlačenja ukrajinski nacionalisti su podmetnuli požar u Svjatogorskom manastiru, sprečivši monahe i pripadnike teritorijalne odbrane da ga ugase.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 07.06.2022
22:27 07.06.2022
22:05 07.06.2022
Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike saopštilo je da je u gradu Kamiševaha u bazi „Desnog sektora“ (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) pronašlo dokumenta i opremu misije OEBS-a.

„Telefon OEBS-a koji je pronađen u bazi militanata 'Desnog sektora' u Kamiševahi pripada predstavniku vojne obaveštajne agencije. U prostoriji kuće gde se nalazio položaj militanata dobrovoljačkog ukrajinskog korpusa 'Desni sektor' pronađena su dokumenta, uređaji za komunikaciju, štampani materijal i tehnička sredstva za praćenje Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Bezbednosni organi su utvrdili da pronađeni telefon, prema bar-kodu, pripada regionalnom oficiru za bezbednost luganskog tima Specijalne posmatračke misije OEBS-a Petku Lilovu. Takođe je ustanovljeno da je Lilov predstavnik vojnih obaveštajnih organa jedne od zemalja Evropske unije, te da je delovao na štetu bezbednosti LNR.
22:04 07.06.2022
21:08 07.06.2022
Pripadnici ukrajinskih nacističkih bataljona su, napuštajući okupirane teritorije i ne želeći da ostave zalihe žita stanovnicima Marijupolja, namerno zapalili veliki silos sa žitom u morskoj luci u gradu, usled čega je izgorelo preko 50 hiljada tona žita, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

„Ovaj neljudski zločin pokazuje celoj svetskoj zajednici „pravo lice“ kijevskog režima, koje, faktički primenjuje metode prehrambenog terorizma prema sopstvenom narodu“, istakao je general.

Prema njegovim rečima, sve se to dešava u uslovima pune podrške takozvanog civilizovanog Zapada i neprestane histeriji oko lažnih optužbi na račun Rusije da je odgovorna za stvaranje prehrambene krize u svetu.
20:53 07.06.2022
20:52 07.06.2022
Gradonačelnica Melitopolja Galina Danilčenko izjavila je da se taj grad priprema za referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

„Mi znamo da je naša budućnost u zajednici sa Rusijom, samim tim počinjemo da se pripremamo za referendum“, rekla je ona.

Prethodno je ovaj grad posetio zamenik rukovodioca administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko.
20:41 07.06.2022
Ca stanice u Melitopolju danas je na poluostrvo Krim otpremljena prva isporuka žita iz Zaporoške oblasti. Teretni voz, koji čini 11 vagona sa poljoprivrednim proizvodima, krenuo je prema Krimu popodne.
Tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski vojnici preuzeli su kontrolu nad Hersonskom i Zaporoškom oblašću na jugu Ukrajine u delu oko Azovskog mora. U tim oblastima uspostavljena je vojno-civilna uprava, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radiostanica, a u toku je i obnova trgovinskih veza sa Krimom.
19:05 07.06.2022
Ukrajinska vojska je gađala Gorlovku u DNR iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ i „Uragan“, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ukupno je ispaljeno 14 raketa.
19:02 07.06.2022
19:00 07.06.2022
Narodna milicija Donjecke Narodne Republike je tokom dana, zajedno sa pripadnicima ruskih snaga, likvidirala više od 30 ukrajinskih vojnika, kao i dva borbena vozila pešadije.
„U toku današnjeg dana, zajedničkim dejstvima vojske Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva borbena vozila pešadije BMP-2, kamion, a likvidirano je više od trideset ljudi i eliminisana dva neprijateljska vatrena položaja u rejonu naselja Georgijevka“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu kanal Narodne milicije DNR.
Prema informacijama, troje vojnika DNR poginulo je tokom prethodnog dana, dok je 15 ranjeno.
Kako je saopšteno, od početka dana, ukrajinske snage ispalile su preko 390 granata i mina, uključujući iz „Grada“, na 13 naseljenih mesta u republici.
Navodi se da je usled granatiranja poginulo dvoje civila, dok je šestoro ranjeno, a oštećeno je 18 stambenih objekata i deset objekata civilne infrastrukture.
18:23 07.06.2022
17:58 07.06.2022
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se protivi ulasku ruskih brodova u ukrajinske luke.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je spremna da u potpunosti izveze sve što ima, a u cilju obezbeđenja sigurnog koridora radi izvoza proizvoda potrebni su brodovi bilo koje zemlje partnera Ukrajine, osim Rusije.
Kako je istakao, tu jednostavnu šemu podržale su Ujedinjene nacije.
17:38 07.06.2022
Donbas će u najskorije vreme biti obnovljen, uključujući i uz pomoć Rusije. Region želi da bude punopravni subjekat Ruske Federacije, koji će joj biti od koristi, izjavio je predsednik Narodnog odbora Donjecke Narodne Republike Vladimir Bidevka.
„Zašto govorimo da Donbas ide kući? Jasno je da postoje zvanični termini – integracija, pristupanje, reintegracija, ali Donbas zaista ide kući jer nam je svaki stanovnik Rusije pružio rame u teškoj situaciji. Siguran sam da će Donbas uskoro biti kod kuće, i da će biti doneta ta istorijska odluka“, istakao je predsednik.
Ranije je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da će Rusija pažljivo analizirati volju stanovnika Donbasa po pitanju mogućeg ulaska u njen sastav i doneti odluku u skladu sa ustavom.
17:37 07.06.2022
Ruske specijalne snage likvidirale su izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti. Sputnjik objavljuje jedinstveni snimak borbe ruske i ukrajinske vojske.
Kako su saopštili ruski bezbednjaci, grupa specijalnih snaga Oružanih snaga Rusije je tokom potrage za „lutajućim“ minobacačem organizovala zasedu u šumskom pojasu koji se nalazi iza položaja protivnika u Zaporoškoj oblasti.
„Međutim, umesto minobacačke jedinice predviđenom rutom je prolazila diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine koja je primećena iz drona. Doneta je odluka da se grupa likvidira. Iz redova Oružanih snaga Ukrajine su dvojica poginula, a jedan je teško ranjen. Sada je u zarobljeništvu, pruža mu se neophodna medicinska pomoć", saopštio je naš sagovornik.
16:29 07.06.2022
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa ministrom nacionalne odbrane Turske Hulusijem Akarom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Glavna pažnja posvećena je razmeni mišljenja i oceni situacije u Ukrajini i Siriji. Ministri odbrane detaljno su razgovarali o pitanjima bezbednosti plovidbe u Crnom moru u vezi sa rešavanjem problema izvoza žita sa teritorije Ukrajine“, precizirano je u saopštenju.

Konstatovan je značaj nastavka tesne saradnje u Siriji u cilju održavanja dugoročne stabilnosti u regionu. Rusko-turski kontakti u vezi pomenutih pitanja biće nastavljeni. Razgovor je održan na inicijativu turske strane.
16:28 07.06.2022
16:16 07.06.2022
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
DNR: Imamo vojni plan kako da sprečimo granatiranje Donjecka
15:53 07.06.2022
Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da čečenske jedinice, zajedno sa drugim vojnim formacijama Rusije i LNR, sprovode masovnu ofanzivu na položaje ukrajinskih ekstremista.
„Koristeći novu taktiku, oni su počeli mnogo efikasnije da uništavaju neprijateljsku tehniku i odbrambene položaje“, napisao je Kadirov na Telegramu.
15:44 07.06.2022
Iz Ukrajine stigla anonimna pretnja svim poslovnicama Sberbanke u Moskvi
Sberbanka je dobila anonimnu dojavu o postavljenom eksplozivu u svim njenim poslovnicama u Moskvi, a prema prvim podacima, reč je o pretnjama koje su stigle iz Ukrajine, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi ruske prestonice.
„Na '02' je stigla anonimna telefonska pretnja o postavljenim bombama u svim poslovnicama Sberbanke u Moskvi“, rekao je sagovornik Sputnjika.
Prema preliminarnim podacima, poziv je upućen s teritorije Ukrajine. Počela je provera svih objekata, ali personal i klijenti banke nisu evakuisani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala