- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

DNR: Imamo vojni plan kako da sprečimo granatiranje Donjecka

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaTragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Realizacija posebno pripremljenog vojnog plana omogućiće, u najskorije vreme, prekid granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih snaga, izjavila je ministar inostranih poslova Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova.
„U najkorije vreme biće prekinuto granatiranje prestonice Donjecke Narodne Republike. Postoji odgovarajući vojni plan. Nisam opunomoćena da otkrivam njegove detalje, to je u domenu vojne sfere“, izjavila je ona novinarima.
Prema njenim rečima, „perspektive oslobođenja republike su već veoma blizu“.

Roba iz luke Marijupolj stizaće do drugih država

Nikonorova je takođe istakla da će razraditi mogućnost isporuke robe iz luke Marijupolj u različite države.
„U našem vlasništvu pojavili su se brodovi. Izvršena je prva plovidba. To je bila isporuka na teritoriju Ruske Federacije. Trenutno radimo na svim mogućim opcijama i mehanizmima za rad sa drugim državama, konkretno preko Azovskog i, ako je moguće, Crnog mora“, rekla je Nikonorova novinarima.
Prema njenim rečima, pojava luke sa oslobođenjem Marijupolja je značajan događaj za zemlju.
Tokom proteklog dana, na teritoriji DNR je usled granatiranja poginulo deset osoba. Danas je objavljeno o granatiranju Kijevske i Petrovske oblasti Donjecka
Trenutno pod kontrolom Kijeva ostaju gradovi Slavjansk, Kramatorsk, Avdejevka, Marjinka i niz drugih naseljenih mesta DNR prema zapadu i severozapadu od prestonice oblasti.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Tenk ruskih snaga u naselju Popasna u LNR - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
Šojgu objavio: Oslobođen značajan deo DNR i LNR, uključujući i Svjatogorsk
Višecevni raketni bacači Grad - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2022
RUSIJA
Ukrajinske trupe zauzele kancelariju UN u Kramatorsku; Donjeck pod udarom ukrajinskih granata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala