- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski nacionalisti zapalili drveni manastir u Svjatogorsku

© Foto : Telegram Sputnjik SrbijaGori manastir Svjatogorska lavra
Gori manastir Svjatogorska lavra  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Ukrajinski nacionalisti su tokom povlačenja iz Svjatogorska podmetnuli požar u drvenom manastiru, ispalivši na njega iz oklopnog automobila zapaljivu municiju velikog kalibra, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
„Četvrtog juna, tokom borbi u Svjatogorsku, ukrajinska vojna grupacija je izgubila kontrolu nad većim delom grada. Zbog toga su nacionalisti tokom povlačenja pokušali da izvedu monstruoznu provokaciju“, rekao je Konašenkov novinarima.
On je dodao da su, prema svedočenjima lokalnog stanovništva, nacionalisti upotrebili zapaljivu municiju velikog kalibra kako bi zapalili Manastir svih svetih, izgrađen 2009. godine.
Konašnekov je naglasio da ruska vojska ni na koji način ne dozvoljava da budu oštećeni istorijski i pravoslavni spomenici na teritoriji Sveto-uspenskog svjatogorskog manastira u DNR.

Zelenski ponovo obmanjuje i Ukrajince i svetsku javnost

Prema njegovim rečima, optužbe predsednika Ukrajine Vladimira Zeleneskog da ruska armija navodno uništava ukrajinsko kulturno nasleđe su lažne.
„Zelenski je svojim izjavama o tome da Rusija navodno svesno razara kulturno nasleđe Ukrajine i zahtevima da se zbog toga isključi iz Uneska i Ujedinjenih nacija ponovo slagao ne samo ukrajinski narod nego i celokupnu svetsku javnost“, upozorio je Konašenkov.
On je naglasio da Oružane snage Rusije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Donbasu, ne dopuštajući da se gađaju ili eventualno oštećuju objekti istorijskog i kulturnog nasleđa.
„Vrednosti ukrajinskih nacista, koji su zaseli na vlast u Kijevu, protivni su istorijskim vrednostima pravoslavnog naroda Ukrajine. Nema nikakve budućnosti u zločinačkoj antihrišćanskoj politici koju sadašnji kijevski režim sprovodi u Ukrajini, niti je može biti“, rekao je Konašenkov.
General-major je, takođe, upozorio na to da su ukrajinski nacionalisti sprečili pokušaje da se ugasi požar u manastiru u Svjatogorsku time što su otvorili vatru na monahe i pripadnike teritorijalne odbrane.
„Požar u manastiru su bezuspešno pokušavali da ugase ne samo monasi, nego i pripadnici lokalne teritorijalne odbrane. Nacionalisti su ih u tome sprečili, otvorivši na njih vatru“, rekao je Konašenkov novinarima.
Ukrajinski nacionalisti su nameravali da u Svjatogorskom manastiru razmeste svoju artiljeriju, znajući da Oružane snage Ruske Federacije ne gađaju hramove i kulturne spomenike, rekao je Konašenkov.
„Prema rečima očevidaca, još 2. juna na teritoriju svjatogorskog istorijsko-arhitektonskog rezervata, koji se nalazi južno od grada, na drugoj obali reke, stigli su ukrajinski militanti. Njihov cilj je bio da istraže okolinu kako bi na obalskom uzvišenju, na kojem se nalazi arhitektonski rezervat, razmestili artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je general.
Konašenkov je dodao da bi razmeštanje artiljerije na tim pozicijama omogućilo napade uz direktno navođenje na odrede ruske vojske koji su se nalazili na drugoj obali. Odatle je bilo planirano da se brani most preko reke Severski Donjec, koji su 6. juna razorili ukrajinski nacionalisti.
„Odlično znajući da ruska vojska ne gađa religiozne objekte i kulturne spomenike, ukrajinski nacionalisti su računali na to da će iskoristiti pravoslavne svetinje manastira kao štit. Grubost ukrajinskih nacionalista izazvala je uzbunu među lokalnim žiteljima koji su tražili od ukrajinske vojska da se udalji s teritorije manastira i spreči njegovo razaranje“, naveo je general.
Jedinica samohodnih haubica Msta S tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
Presek stanja: Ruske snage uništile ukrajinske sisteme S-300 kod Kramatorska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala